Απόψεις

Στην AEGEAN με αγάπη…

Φυσικά θα προτιμούσα μια κρατική αεροπλοΐα και με νοσταλγία θυμάμαι την Ολυμπιακή η οποία εξυπηρέτησε  για χρόνια τη Λήμνο,  είχε δεν είχε κέρδη…

Θυμάμαι τα πρώτα ελικοφόρα (ντακότες;)  που  έφεραν στη Λημνο τα ταξίδια.. Το Λεωφορείο για τη μεταφορά επιβατών στο αεροδρόμιο   και ας ήταν συνήθως καμιά 10ρια οι επιβάτες . Επίσης την εξυπηρέτηση που υπήρχε στη μεταφορά φακέλων και δεμάτων  σε μια εποχή που δεν υπήρχαν κούριερ και το Ταχυδρομείο  έκανε  πάνω από μια εβδομάδα για την παράδοση τους.

Θυμάμαι και τις εφημερίδες που μας περίμεναν μέσα στο αεροσκάφος…  Έπαιρνες   μια  και δυο  και  εγώ  πάντα το ΦΩΣ !

Επιτελούσε εθνική πολιτική  όταν έβαζε αεροπλάνο  ακόμη και εκεί  που όταν ζημιογόνο,  που όπως  εξυπηρετούσε  τον Τουρισμό και την Ομογένεια η  οποία   καμάρωνε στην  Αυστραλία  Αμερική, Αφρική  για την  Ολυμπιακή…

Δεν ξεχνώ βέβαια και τις συχνές   καθυστερήσεις όμως  αυτό  θα μπορούσε να βελτιωθεί, ειδικά τώρα με τα κομπιούτερ.  Όσο για τις τιμές:   άντε τώρα να συγκρίνεις Δραχμές με Ευρώ και κυρίως Εποχές…  Πάντως φθηνότερες  απο κατι 100ρια+  € που είναι σήμερα, ήταν!

Αυτά  με  νοσταλγία… Για την   AEGEAN,   που συνέχισε,    χαιρόμουν που έβλεπα να αναπτύσσετε και ας μην ήταν  δημόσια αλλά του Βασιλάκη.  Είχε και κάτι απ ευθείας γραμμές και ταξίδευσα με αυτήν στη Σικελία.  Τελευταία έκανε και μια μεγάλη αγορά σύγχρονων  αεροσκαφών λίγο πριν σκάσει ο Κορονοϊός,  που γονάτισε Γίγαντες….

Μια ελληνική μεγάλη εταιρεία είναι και τη στηρίζω όπως και όλα τα ελληνικά προϊόντα.  Είναι σε δύσκολη θέση επιβίωσης.  Τα υπόλοιπα  στην παρακάτω ανακοίνωση της. Διαβάστε τα,  πάντα με επιφύλαξη γιατι η σημερινή Κυβέρνηση είναι εκείνες που χαρίζουν στους μεγάλους για το καλό των μικρών …

Η AEGEAN προχωρά βασιζόμενη κυρίως στις δικές της δυνάμεις, στους δικούς της ανθρώπους

Πέμπτη, 28-05-2020

Η AEGEAN είναι μία εταιρεία με εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Στο παρελθόν ξεπεράσαμε κρίσεις, δουλεύοντας συγκροτημένα, επίμονα και ομαδικά με τους ανθρώπους μας. Καταφέραμε μέσα από συλλογική προσπάθεια να πολλαπλασιάσουμε τους προορισμούς μας, τους επιβάτες μας, τη στήριξή μας στον τουρισμό, αλλά και στα έσοδα του κράτους, φτάνοντας να αποδίδουμε 400 εκ. ευρώ ετησίως, σε δημόσιο και υποδομές της χώρας.

Όπως κάναμε στο παρελθόν, θα κάνουμε και τώρα. Είναι αλήθεια όμως, ότι αυτή η κρίση είναι διαφορετική σε ένταση, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο μας και με άγνωστη διάρκεια. Η θωράκιση με ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκ. ευρώ, που διατήρησαν οι μέτοχοι εντός εταιρείας και η στήριξη των τραπεζών, μας δίνει κάποιο χρόνο να προσαρμοστούμε.

Τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Αφορούν όλο τον κλάδο, εταιρείες αεροδρόμιων, επίγειας εξυπηρέτησης και φυσικά αεροπορικές, μικρές και μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήματα για καμία.

Το βασικό μέτρο αφορά τη στήριξη των εργαζομένων. Το πρόγραμμα διασφαλίζει για τους εργαζόμενους έως 31/12/2020 τη μερική κάλυψη (ύψους 60%) της απώλειας εισοδήματος, στην περίπτωση μειωμένης απασχόλησης (Συν-Εργασία). Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν σε όλη την ΕΕ, με τα περισσότερα, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη, να προβλέπουν σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη στο κόστος εργασίας του εργοδότη. Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και να εξελιχθούν. Είναι αναγκαίο να επεκταθεί η ισχύς τους, ως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα, η AEGEAN κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως 5 ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150 εκ ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας.

Η AEGEAN πάλι θα παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικά, τους δικούς της ανθρώπους. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε. Η  προσπάθεια προσαρμογής θα γίνει σε όλες τις κατευθύνσεις, προμηθευτές, αεροδρόμια και παραγωγικότητα.

Ο στόχος είναι να φέρουμε τους επιβάτες και πάλι κοντά μας, με προσήλωση στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να συμβάλουμε μαζί με άλλους φορείς στη σταδιακή, δύσκολη, επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο ρόλος του κράτους για πρωτοβουλίες που θα περιορίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, θα παραμείνει  σημαντικός. Ο δρόμος της αντιμετώπισης των συνεπειών θα είναι δύσκολος με ανάγκη για συνεργασία και επίπονες προσαρμογές από όλα τα μέρη. Όπως πάντα, θα κάνουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις και με υπερηφάνεια, που μία ελληνική εταιρεία, στην αρχή μιας τέτοιας κρίσης, βρέθηκε υγιής και, έστω και λίγο, περισσότερο ανθεκτική από πολλές άλλες και πολύ μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button