ΑπόψειςΕπιλεγμένα

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ : υλοποίηση όλων των επενδύσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από το Leader

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την εξασφάλιση της δυνατότητας υλοποίησης όλων των επενδύσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από το Leader ζητά από την Περιφερειακή Αρχή η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Η Περιφερεια Βορείου Αιγαίου οφείλει να εκμεταλλευτεί την ευελιξία στην εκτέλεση των προγραμμάτων του ΠΑΑ και να πιέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ( αύξηση υπερδέσμευσης, ενεργοποίηση του καθεστώτος επιλαχούσας επιχείρησης, μεταφορά πόρων από άλλες δράσεις, αύξηση πόρων λόγω πανδημίας κ.α.) ώστε να υλοποιηθούν όλες οι επενδυτικές προτάσεων που έχουν κατατεθεί στον ιδιωτικό τομέα του Προγράμματος Leader.
Η θετική αξιολόγηση 239 προτάσεων από όλα τα νησιά του Β. Αιγαιου ύψους 28,8 εκ ευρώ από τις Εταιρείες Τοπικής Ανάπτυξης Leader των νησιών (132 για Λέσβο, 47 για Χίο, 33 για Σάμο-Ικαρία και 27 για Λήμνο) δείχνει πόσο αναγκαίες και απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας είναι αυτές οι προτάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακοπεί η προσπάθεια επέκτασης, εκσυγχρονισμού ή η δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Και αυτός ο ρόλος ανήκει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Η Περιφέρεια Β Αιγαίου οφείλει, για το σκοπό αυτό, να καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που της δίνουν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και Προγράμματα (ΟΠΑΑ, Ταμείο Αλιείας Leader, Interreg, εθνικοί πόροι κλπ).
Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να κατανοήσει ΤΩΡΑ, που ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος για το ΕΣΠΑ, το νέο 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, αλλά κυρίως η νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα πιο υγειές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», να εξειδικεύσει την εθνική αγροτική πολιτική στον ιδιαίτερο χώρο των νησιών του Β. Αιγαίο.
Δικός της ρόλος είναι επίσης βρει τρόπους να βοηθήσει τους παραγωγούς και επιχειρηματίες, να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση και να προσαρμοστούν όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται στο νέο παραγωγικό μοντέλο που επιβάλει η Πράσινη Συμφωνία και η νέα ΚΑΠ.
Η παροχή γνώσεων, καινοτομίας και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, η δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου με την συγκρότηση διακλαδικών και διατομεακών συνεργασιών, κοινών τοπικών δικτύων, συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών, των επαγγελματιών, και όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία, με στόχο την παραγωγή προϊόντων ταυτότητας και ποιότητας, καθώς και η δημιουργία ενός ισχυρού Αιγαιοπελαγίτικου brand name, που θα τους υποστηρίζει στην αναγκαία εξωστρέφεια και βιωσιμότητα, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Η ενεργοποίηση υπαρχουσών δομών (όπως Εταιρείες Τοπικής Ανάπτυξης, Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ελαιολάδου και Γάλακτος, Αγροδιατροφική Σύμπραξη, Περιφερειακή Επιτροπή Καινοτομίας, ΕΛΟΡΙΣ) είναι μονόδρομος.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ασκώντας παραγωγική και γόνιμη αντιπολίτευση, θα ασκεί συνεχώς κριτική και θα πιέζει προς τη κατεύθυνση αυτή ώστε να αντικατασταθεί η πολιτική των πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων, που έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα τον κόσμο της υπαίθρου, σε ένα νέο δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο για όλους.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button