ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Συνάντηση με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΠΦΠΟ (Φιλοζωϊκη) – Τα είπανε τα συμφωνήσανε (;)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 5/4/23

Διαδικτυακή συνάντηση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. 

Διαδικτυακή συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της προεκλογικής ενημέρωσης των κομμάτων, έγινε στις 4/4.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΠΦΠΟ η πρόεδρος Άννα Τοσούνογλου μαζί με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ (Μαρία Χουστουλάκη, Άντα Δημοπούλου, Πάνο Καφφέ, Χριστίνα Νομικού, Δέσποινα Σπανούδη, Αγγέλα Μπαρτσιώκα) και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα στελέχη του Αγροτικού Τομέα, Κατερίνα Λουκάκη, Δημήτρης Καρακώστας, Ηλιάνα Τσόλιου και Αναστασία Δαούση.

Ως ΠΦΠΟ τονίσαμε ότι το πρόβλημα των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο όχι μόνο χρονίζει αλλά γίνεται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτο και ότι η Πολιτεία έχει αποτύχει παταγωδώς μέχρι σήμερα να δώσει τις λύσεις που σύσσωμος ο φιλοζωικός κόσμος διεκδικεί εδώ και χρόνια. Τα προβλήματα και τα κενά της νομοθεσίας αλλά και η παντελής ανυπαρξία ελέγχου για την εφαρμογή της έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Γι’αυτό ως ΠΦΠΟ, ζητούμε να χαρακτηριστεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τα θέματα των αδέσποτων ζώων, ώστε να δοθεί η απαιτούμενη έμφαση στα άμεσα μέτρα και τις αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν, ανάμεσα στα οποία, τα σοβαρότερα  :

– Άμεση ίδρυση, στελέχωση και εξοπλισμό Δημοτικών κτηνιατρείων και ειδικών τμημάτων διαχείρισης ζώων, σε όλους τους Δήμους της χώρας που σήμερα είναι τραγικά υποστελεχωμένοι και με ελάχιστα μέσα.  Για την ΠΦΠΟ η βάση της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς είναι τα δημοτικά κτηνιατρεία με χώρους προσωρινής παραμονής ώστε να γίνεται πλήρης αποθεραπεία των ζώων και να μπορούν να αναζητηθούν φιλοξενίες και υιοθεσίες.

Συνεχή προγράμματα στειρώσεων και περίθαλψης για τα άστεγα ζώα με επαρκή χρηματοδοτική ενίσχυση αλλά και έλεγχο των Δήμων.

Για τουλάχιστον μια 7ετία, υποχρεωτική στείρωση των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (με την εξαίρεση των λόγων υγείας και των νόμιμων εκτροφών) με συνεχή έλεγχο ιδιαίτερα όσων διατηρούν σκύλους εργασίας (π.χ. κυνηγών, κτηνοτρόφων). Η μεγάλη δεξαμενή που παράγει καθημερινά αδέσποτα, είναι τα αστείρωτα οικόσιτα ζώα συντροφιάς.  Για όσο διάστημα η στείρωση είναι υποχρεωτική διεκδικούμε να παρέχεται δωρεάν ή με επιδότηση με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Κανένα υγιές άστεγο ζώο δεν πρέπει να φυλακίζεται διά βίου σε κυνοκομεία δεδομένου ότι τα κυνοκομεία γεμίζουν αμέσως, τα ζώα στοιβάζονται, ενώ έξω από τα κυνοκομεία νέα άστεγα ζώα παίρνουν τη θέση τους. Εάν το ζώο είναι υγιές, ενήλικο και δεν υιοθετηθεί ή δεν βρεθεί ανάδοχος πρέπει υποχρεωτικά να επανεντάσσεται.

Ίδρυση Αστυνομίας ζώων & παράλληλη άμεση εκπαίδευση όλων των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών με έμφαση στα θέματα της ευζωίας, της παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης.

– Καθολική απαγόρευση της συμμετοχής ζώων σε θεάματα και εκδηλώσεις. Με την επίκληση στη λαϊκή παράδοση, κακοποιούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες κυρίως παραγωγικά ζώα (όπως ταύροι και αγελάδες, ιπποειδή, χοίροι και αμνοερίφια) ζώα συντροφιάς και άγρια ζώα (όπως αετοί και γεράκια).

Επίσης αναφέραμε και μια σειρά θεμάτων που αφορούν όλα τα ζώα:

Υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία αναφορικά με το σεβασμό προς τα ζώα και το περιβάλλον στην Α΄βαθμια και Β΄βαθμια εκπαίδευση – καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών.

– Ορισμός ημερομηνίας έναρξης σταδιακής απαγόρευσης εκτροφείων γούνας – σχεδιασμός νέου αναπτυξιακού μοντέλου των περιοχών.

– Ορισμός διεπιστημονικών επιτροπών ευζωίας για τον έλεγχο των συνθηκών στα εκτροφεία και σφαγεία. 

Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  αναφέρθηκε ότι το πρόβλημα που αφορά τα ζώα είναι πολυεπίπεδο και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου προκειμένου να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο αφού ο υπάρχων νόμος είναι αποσπασματικός και έχει αποτύχει να φέρει αποτελέσματα. Αποδέχθηκαν την ανάγκη φιλοζωικής εκπαίδευσης των πολιτών, των μαθητών και των αστυνομικών. Ανέφεραν ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα για τα θέματα των ζώων αλλά ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και των θεσμικών ρυθμίσεων θα γίνει μετά τις εκλογές εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναλάβει την διακυβέρνηση, και μάλιστα θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αυτό.

 

Κλείνοντας την ενημέρωση, ως Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να πιέζουμε για προεκλογικές δεσμεύσεις και απαντήσεις ώστε να προωθήσουμε τα θέματα που αφορούν την κατάσταση των ζώων στην Ελλάδα. 

 

(Στο παρόν δελτίο επιλέξαμε να μην χρησιμοποιούμε τους όρους αδέσποτα και δεσποζόμενα γιατί πιστεύουμε ότι αναπαράγουν την αντίληψη περί ιδιοκτησίας των ζώων.)

 

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button