Επίκαιρα

Τα χρυσοφόρα ευρωπαϊκά εισιτήρια της Σούπερ Λιγκ

Τα χρυσοφόρα ευρωπαϊκά εισιτήρια της Σούπερ Λιγκ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το κανονικό φετινό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ (για την περίοδο 2022/2023) έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά δεν οριστικοποιήθηκε η τελική κατάταξη στον βαθμολογικό πίνακα. Αυτή θα προκύψει σε μερικές μέρες ύστερα από ένα συμπληρωματικό μίνι πρωτάθλημα ανάμεσα στις 6 ομάδες που τερμάτισαν πρώτες. Αυτές είναι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Άρης και Βόλος. Το μίνι αυτό πρωτάθλημα ονομάζεται Play Off. Ήδη έχουν διεξαχθεί οι πρώτοι αγώνες αυτού του μίνι συμπληρωματικού πρωταθλήματος. Κάθε αγωνιστική του έχει τεράστιο ενδιαφέρον και όλα τα ματς είναι μεγάλα ντέρμπι. Γιατί άραγε;

 

Οι οπαδοί αυτών των ομάδων με φανατισμό λένε ο καθένας ότι η δική του ομάδα είναι η καλύτερη και ανώτερη. Και περιμένουν να τερματίσει πρωταθλήτρια στην πρώτη θέση της τελικής κατάταξης μετά την ολοκλήρωση των Play Off.

 

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες, απ’ την άλλη μεριά, είναι Ανώνυμες Εταιρίες, και οι ιδιοκτήτες τους, πέρα από την υπερηφάνεια και το πρεστίζ του πρωταθλητή, ενδιαφέρονται για την τσέπη τους, για το ταμείο τους να έχει κέρδη.

Τέτοια κέρδη έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν δίνοντας αγώνες στην Ευρώπη, εκεί όπου οι πρωταθλητές, δευτεραθλητές, τριταθλητες κλπ. κάθε χώρας παίζουν με τους αντίστοιχους των άλλων χωρών.

Αυτά τα ματς είναι τριών ειδών, Champions Leage (με τους πρωταθλητές και δευτεραθλητές κάθε χώρας), Europa Leage και Europa Conferens Leage (με τους επόμενους, 3ο, 4ο κλπ. κάθε χώρας).

Κι εδώ γίνονται αρκετοί αγώνες, μέχρι να αναδειχθεί πρωταθλητής. Οποίος νικήσει στον πρώτο αγώνα συνεχίζει στον επόμενο κ.ο.κ. μέχρι να φτάσει στον τελικό.

Για κάθε συμμετοχή οι ομάδες παίρνουν πολλά λεφτά, εκατομμύρια. Κι όσο περισσότερο προκριθούν και παίξουν σε περισσότερους αγώνες, τόσο περισσότερα λεφτά εκατομμύρια θα πάρουν.

 

Γι’ αυτό γίνεται όλος ο καυγάς. Γι’ αυτό η συμμετοχή σ’ αυτά τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θεωρείται “χρυσοφόρα”.

 

Να δούμε τώρα ποιες ελληνικές ομάδες θα πάρουν μέρος σ’ αυτά τα τρία χρυσοφόρα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφού βέβαια ολοκληρωθεί το μίνι πρωτάθλημα των αγώνων Play Off, που τρέχει ήδη αυτές τις μέρες.

Στα πλέι οφ η κατάσταση είναι λίγο σύνθετη και ο δρόμος για τους ομίλους των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα ξεκαθαρίσει ίσως την τελευταία αγωνιστική. Σ’ αυτό το μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών όπου 6 ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σε δύο γύρους, θα κριθεί ο τίτλος του πρωταθλητή και η κατανομή των 5 ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Από μια ευνοϊκή συγκυρία (που έτσι όπως πάμε, μάλλον θα κάνουμε χρόνια να την ξαναδούμε, αφού την ερχόμενη χρονιά θα έχουμε μόνο 4 ομάδες μας στην Ευρώπη), η Σούπερ Λίγκ θα στείλει φέτος στην Ευρώπη 5 ομάδες της αντί για τις συνηθισμένες 4 των τελευταίων ετών. Αντί για μία ομάδα, στα προκριματικά του Champions League θα παίξουν εφέτος δύο ομάδες μας, με έξτρα μπόνους ότι ενώ μέχρι πέρυσι καμία ομάδα μας δεν έμπαινε με το ισχύον σύστημα άμεσα σε προκριματική φάση του Europa League, φέτος υπάρχει ένα καλό εισιτήριο και για εκεί. Οι άλλες δύο που θα ξεμείνουν, θα παίξουν στο Conference League, όπως και πέρσι.

 

Πέρα από τον μεγαλύτερο αριθμό των ομάδων και τις πιο πλούσιες ευκαιρίες που υπάρχουν με τις εφετινές συνθήκες, πολύ μεγάλη σημασία έχει και ο χρόνος που θα μπουν οι ομάδες μας στα παιχνίδια. Γιατί ο χρόνος αυτός, θα καθορίσει και το πόσες προκρίσεις θα χρειαστούν για να φτάσουν μέχρι τους ομίλους. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και οι ευκαιρίες σαφώς μεγαλύτερες. Πιο αναλυτικά:

 

Ο πρωταθλητής:

Η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα (μετά τη λήξη των Play Off), θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό όμιλο του Champions League και στο χειρότερο σενάριο, θα έχει μια εξασφαλισμένη θέση στο Conference League. Εάν προκριθεί από τον 3ο προκριματικό γύρο (8-9/8 και 15/8), θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Champions League (22-23/8 και 29-30/8) κι αν περάσει από εκεί, μπαίνει με το σπαθί της στη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης. Χρειάζεται, δηλαδή, δύο προκρίσεις για να πετύχει το απόλυτο, ενώ πέρυσι ο πρωταθλητής ήθελε τρεις.

Σε περίπτωση που θα προκριθεί στη φάση των πλέι οφ του Champions League και αποκλειστεί εκεί, μετατίθεται απ’ ευθείας στους ομίλους του Europa League.

Στην περίπτωση που αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό γύρο, θα παίξει στα πλέι οφ του Europa League και εάν προκριθεί, μπαίνει στους ομίλους αυτής της διοργάνωσης. Αν αποκλειστεί, θα πάει στους ομίλους του Conference League. Ο πρωταθλητής θα έχει, δηλαδή, σίγουρη ευρωπαϊκή συνέχεια ακόμα και με δύο αποκλεισμούς.

 Ο δεύτερος μετά τη λήξη των Play Off 

Ο δευτεραθλητής θα ξεκινήσει μία φάση νωρίτερα, από τον 2ο προκριματικό γύρο (25-25/7 και 1-2/8) του Champions League.

Θα χρειαστεί 3 προκρίσεις έως τους ομίλους του Champions League, δύο μέχρι τους ομίλους του Europa League και μία για το Conference League. Εν ολίγοις, εάν προκριθεί στον 3ο γύρο θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον πρωταθλητή και θα ισχύσει ό,τι ισχύει και γι’ αυτόν.

Εάν αποκλειστεί στον 2ο γύρο, τότε θα μετατεθεί στον 3ο γύρο του Europa League και θα χρειαστεί να περάσει κι από τα πλέι οφ για να φτάσει τους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης.

Εάν αποκλειστεί στα πλέι οφ, συνεχίζει απ’ ευθείας στους ομίλους του Conference League, ενώ εάν αποκλειστεί νωρίτερα (3ο γύρο), θα παίξει την ευρωπαϊκή του συνέχεια στα πλέι οφ του Conference League.

 

Το Europa League

Το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό του Europa League προορίζεται για τον κάτοχο του Κυπέλλου (όχι τον φιναλίστ σε περίπτωση νταμπλ) ή τον 3ο της ΣΛ1, εάν ο Κυπελλούχος πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα και πάει στα προκριματικά του Champions League.

Αν όμως κατακτήσει το Κύπελλο μια ομάδα που θα τερματίσει 1η ή 2η στο πρωτάθλημα, στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League (10/8 και 17/8) θα παίξει ο 3ος της ΣούπερΛιγκ.

Αν προκριθεί εκεί, πάει στα πλέι οφ (24/8 και 31/8), εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τους ομίλους του Conference League.

Εάν αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό του Europa League, θα μετατεθεί στα πλέι οφ του Conference League. Εν ολίγοις, με δύο προκρίσεις πάει στους ομίλους του Europa League  και με μία, σ’ όποια φάση κι αν την κάνει, σ’ αυτούς του Conference League.

 

Οι δύο του Conference League 

Για τις δύο ομάδες που θα παίξουν στα προκριματικό του Conference League (σίγουρα ο 5ος και ο 3ος ή 4ος της ΣΛ1 ανάλογα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο), τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και πολύ πιο ξεκάθαρα: θα ξεκινήσουν αμφότερες από τον 2ο προκριματικό (27/7 και 3/8), χωρίς κανένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Για να φτάσουν ως τους ομίλους της διοργάνωσης θα χρειαστούν υποχρεωτικά τρεις προκρίσεις (δύο στους προκριματικούς γύρους και άλλη μία στα πλέι οφ), αλλιώς αν αποκλειστούν, εκεί σταματάνε, χωρίς 2η ή και 3η ευκαιρία, όπως θα έχουν οι άλλες τρεις ομάδες.

 

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για τα χρυσοφόρα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Γι΄ αυτό γίνεται όλος ο καυγάς. Γι’ αυτό ακούγεται και το σύνθημα:

–       Πάμε, γερά, με τσα-μπου-κά!  Πάμε, γερά, για τα λε-φτά!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button