Απόψεις

Τα καρπούζια αγαπούν την κλασσική μουσική!

Τα καρπούζια αγαπούν την κλασσική μουσική!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα πάνε πολύ καλά φέτος και ήδη οι εξαγωγές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μάλιστα μερικοί Έλληνες παραγωγοί πρωτοπορούν και πρωτοτυπούν, όπως ο Παναγιώτης Γιλτίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτοκαταναλωτών Ελλάδος και καλλιεργητής καρπουζιών στο Κιλκίς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα καρπούζια ωριμάζουν και γίνονται πιο γλυκά ακούγοντας Μότσαρτ και Μπετόβεν!

Πριν από λίγο καιρό το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» βραβεύτηκε από την Διεθνή Ένωση Κριτικών στη Θεσσαλονίκη, και ίσως αυτό να παρακίνησε τον Πόντιο κ. Γιλτίδη να χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή μέθοδο με σούπερ ενισχυτικό τις κουβέντες και την κλασσική μουσική. Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, φύτεψε στις 17 Μαρτίου και την ίδια εβδομάδα χιόνισε, με αποτέλεσμα τα φυτά να πάθουν «σοκ» λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και να αργήσει κατά μια εβδομάδα η ωρίμανσή τους. Ο ίδιος ωστόσο, δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να βάζει στο μποστάνι του το ραδιόφωνο να παίζει κλασσική μουσική. Όπως βεβαιώνει,

 «Όταν γίνεσαι ένα με τη φύση, αυτή ανταποκρίνεται. Το καρπούζι σου …μιλάει, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους ανθρώπους, και ταυτόχρονα ακούει. Εγώ το ζω εδώ και χρόνια και το νιώθω κάθε μέρα. Τραγουδάω στα καρπούζια μου, όχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά συνήθως ελαφρά τραγούδια και παλιές επιτυχίες. Η κλασική μουσική έχω διαπιστώσει ότι επηρεάζει θετικά τα φυτά, ιδιαίτερα τα καρπούζια.

Ξέρω όλα τα μυστικά τους. Όταν κόβει το καρπούζι ο παραγωγός μέσα από το χωράφι, μπορεί κατά 99% να καταλάβει από το κοτσάνι αν είναι έτοιμο ή όχι. Βέβαια, υπάρχει ο κρυστάλλινος χτύπος που ακούγεται αν το χτυπήσεις με το δάχτυλο, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι νόστιμο, είναι όταν βγάζει κάτι σαν μέλι στο κοτσάνι, που σημαίνει ότι θα είναι και γλυκό σαν μέλι!».

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που το ποτίζουν και μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρειάζεται ζέστη κι αν κάποιος βρεθεί τη νύχτα μέσα στο μποστάνι και αφουγκραστεί, θα ακούσει τον ήχο από το μεγάλωμά του, που μοιάζει με βήματα και μερικές φορές κάνει κρακ-κρακ. Τα χωριά Λεκάνη, Νέο Αγιονέρι Κιλκίς και ο Καστανάς Θεσσαλονίκης είναι από τις περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα με την μεγαλύτερη παραγωγή καρπουζιών. Και τα καρπούζια του Πόντιου Γιλτίδη έχουν γίνει διάσημα για τη γλύκα τους, που οφείλεται στις όπερες και τις άριες που ακούνε κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν μεγαλώνουν μέσα στο μποστάνι!

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button