Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – σουτζουκάκια πολίτικα

Τι θα φάμε σήμερα – σουτζουκάκια πολίτικα

Η αυθεντική πολίτικη συνταγή θέλει τα σουτζουκάκια με μπόλικο κύμινο και κανέλλα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι, αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τους κιμάδες, να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο, για να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
ΥΛΙΚΑ

300 γραμ.κιμάς μοσχαρίσιος
200 γραμ.κιμάς αρνίσιος ή χοιρινός
3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 ποτήρι του νερού κρασί (γλυκό κατά προτίμηση)
1 αυγό
2 κουτ. σούπας γάλα
αλάτι, πιπέρι/

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

1 κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ κουτ. σούπας πελτές
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί, το στραγγίζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρά.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράζουμε για 10-15 λεπτά για να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Μπορούμε αν θέλουμε να αλευρώσουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια και να τα τηγανίσουμε λίγο, όχι πολύ για να μη γίνουν πολύ βαριά.

Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε πυρέξ ή ταψάκι, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε σε φούρνο στους 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 25 περίπου λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράζουμε για 10′ – 15′ λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Αν δεν έχουμε μπαγιάτικο ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη.Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε πυρέξ (ή ταψάκι), τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 25′ περίπου, ως ότου ροδίσουν.
Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές, ή πουρέ, ή με φλομάρια.
Συνοδεύονται με ένα ποτηράκι λημνιό μοσχάτο κρασάκι.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού κερασάκι Αχιλλαδέλη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button