ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Τα παιδιά έμαθαν τι είναι η σπατάλη νερού, για το ΝΕΡΟ γενικώς !

Εκδήλωση για το νερό με μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μυτιλήνη 26 Μαΐου 2023

Την Πέμπτη 25 Μαΐου στον χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το νερό, με τη συνεργασία της Επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης και τη συμμετοχή φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχε και τάξη από το 5ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης. Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετείχαν η Μαρία Χατζηαντωνίου, ο Μιχάλης Μπάκας  και οι εθελοντές φοιτητές της Πράσινης ομάδας του Πανεπιστημίου, Ηλίας Κουκμενίδης, Κλειώ Γαγάνη, Ζωγραφίνα Βίδου και Ιφιγένεια Παπαδάκη

Η Πράσινη ομάδα του Πανεπιστημίου συζήτησε με τους μικρούς μαθητές τα δυο κρίσιμα και πιεστικά προβλήματα που σχετίζονται με το νερό, τη ρύπανση της θάλασσας και την σπατάλη καθαρού πόσιμου νερού.

Μέσα από πραγματικές εικόνες υποθαλάσσιου καθαρισμού, τα παιδιά αναγνώρισαν και συζήτησαν την παρουσία κοινών και περίεργων αντικειμένων, που καταλήγουν στη θάλασσα, απειλώντας την υγεία των θαλάσσιών οργανισμών και του ανθρώπου. Συζήτησαν τις καθημερινές συνήθειες τους που σχετίζονται με την παραγωγή αποβλήτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρακτικές σωστής ανακύκλωσης και κυρίως της αποφυγής  χρήσης αντικειμένων και συσκευασιών μιας χρήσης.

Στο δεύτερο μέρος της δράσης μέσα από διαδραστικό παιχνίδι,  τα παιδιά έμαθαν τι είναι η σπατάλη νερού και ποιες είναι οι επιπτώσεις της.  Κυρίως όμως έμαθαν πόσο νερό σπαταλάμε μέσα από τις μικρές  καθημερινές μας συνήθεις και πως με μικρές αλλαγές συμπεριφοράς μπορούμε να μειώσουμε την αλόγιστη κατανάλωση νερού για το καλό του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συμμετοχικά εργαστήρια από γονείς και εκπαιδευτικούς, με την ανάγνωση του παραμυθιού της Λίλης Λαμπρέλλη «Το κρυμμένο νερό», εργαστήρια ρομποτικής και διαδραστικά παιχνίδια, ενώ τα παιδιά ζωγράφισαν τρόπους εξοικονόμησης νερού και τους τοποθέτησαν πάνω στην υδρόγειο που ζωγράφισαν στο σχολείο. Επίσης γονείς εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πειράματα για το νερό που ενθουσίασαν τα παιδιά.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των παιδιών είναι ότι μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων εκδήλωσαν τα ίδια την επιθυμία να γράψουν συνθήματα και να διαδηλώσουν για την προστασία του περιβάλλοντος, του νερού και της θάλασσας!

Βασικός στόχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η προαγωγή της περιβαλλοντικής προστασίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Με την επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» εκφράζεται ο στρατηγικός στόχος διάχυση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική για την επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» η υποστήριξη πρωτοβουλιών της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας ακαδημαϊκής κοινότητας και η διασύνδεση τους με την τοπική κοινωνία των νησιών του Αιγαίου.

 

 

Επιτροπή “Πράσινο Πανεπιστήμιο”

Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button