ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Τα “πετροβόλημα” καταξιωμένων συμπολιτών μας ειναι άδικο και δυστυχώς τόσο συνηθισμένο

Είναι ντροπη αυτό  που έγινε τις τελευταίες  3 μέρες με την Βαρβάρα Βλαχοπούλου  η οποία δέχτηκε  μια  επίθεση άδικη και γεμάτη απαξιωτικές αναφορές  και υβριστικούς χαρακτηρισμους στο  face   book…

Η Βαρβάρα Βλαχοπούλου είναι μια αναγνωρισμένη συγγραφέας  της Λήμνου με                   σπουδαία βιβλία και άρθρα, πολυγραφότατη, με θέματα   λαογραφικά και  περιγραφικά της  μεταπολεμικής περιόδου. Είναι, κατά τη γνώμη μου,  μια σπουδαία  χρονικογράφος των 10τιων 1950, 60  της  περιόδου που η Ελλάδα άλλαζε και το “παλιό” χανόταν,   θύμα του εκμοντερνισμού.

Με δυνατη μνημη (και πένα!) ,  παρατηρητικότητα , ένα προσωπικό  χιούμορ αλλά κυρίως έναν  αδρό, εξυπνο,  και τολμηρό λόγο η Βαρβάρα Βλαχοπούλου είναι αυτό που θέλει ο κάθε τόπος να χει :  για να κρατήσει ζωντανό έστω και γραπτά,  το παρελθόν.

Και  σε σημερινά θέματα η  κ. Βλαχοπουλου εχει συχνές και  “αντισυστημικές”  παρεμβάσεις,   Ραδιοφωνικές κυρίως, ειδικά για προβλήματα   της Ανατολικής Λημνου και του αγαπημένου της  Μουδρου.

Ολα τα παραπάνω δεν θέτουν  τη Συγγραφέα βιβλίων όπως το εξαιρετικό  “Με Βοριάδες και Νοτιάδες” στο απυρόβλητο.

Κάθε  αποψη   τίθεται στην κριτική του καθενός ειδικά  στην εποχή του face book. απο οπου όμως λείπει το “μέτρο”

Δυστυχώς η πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε ήταν άδικη γιατι δεν είχε καμιά πραγματική βάση !

Σε εκπομπή  του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ με την κ. Βλαχοπουλου   για το έθιμο του Κλείδωνα  η συζήτηση στράφηκε και  στην  Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων, το οποίο υπηρετεί  επι 30 χρόνια. Η εκδήλωση εγινε την προηγούμενη  μέρα και ήταν φυσικό   να γίνει μια σχετική αναφορά.

Εκει σε  μια παρατήρηση  μου ότι μου άρεσε που  ακομη και τα παιδιά της παράστασης ηταν ντυμένα με πολύ επιμέλεια με παραδοσιακές  φορεσιές,  η Βαρβάρα είπε ότι η φροντίδα για τις τοπικές φορεσιές θεωρείται στο Λύκειο Ελληνίδων  ως μια σημαντική υπόθεση και τελείωσε  λέγοντας “Γιατι ορισμένοι σύλλογοι ακομη και ντόπιοι φοράνε  κάποιες φορεσιές αδιανόητες”

Στην φράση αυτή  απάντησε   με ένα μακροσκελές άρθρο η Μαντώ Γαροφαλλίδου ανακαλύπτοντας  στη  φράση των λίγων λέξεων  “Ειρωνείες”, το “ορισμένοι σύλλογοι” το έκανε:  το σύνολο των Συλλόγων του Νησιού και γενικά το Κείμενο ξέφυγε…ακομη και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για  την καταξιωμένη Συγγραφέα.  Το κεμενο της προκάλεσε  επισης αναρτήσεις   από διάφορους ακολούθους (follwers)  του συγκεκριμένου λογαριασμού του face book   αλλά και χαρακτηρισμους που επισύρουν ακομη και διαδικαστικό προσφυγή.

Το κείμενο της  Μαντώς  Γαροφαλλίδου  ανακάλυψε μια ταξικότητα στους  Πολιτιστικούς Συλλόγους της Λήμνου και αναφέρεται σε Φτωχούς και Πλούσιους Συλλόγους. Έτσι, ως Μαντώ αυτή τη φορά, “Μαυρογένους”  με ξεθηκωτο σπαθί μπήκε στην  Ταξική Πάλη, επικεφαλής των Φτωχών Συλλόγων της  Λήμνου…   Ηλιας Κοτσαλης

LimnosNea.gr – H φωτογραφία με τις ωραίες και κοντά στην παράδοση φορεσιές  ειναι αρχειου, πάνε χρόνια, για τις ανάγκες τηλεοπτικής Εκπομπής για το Νησί.    Η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας  εγινε   γιατι η πιο πάνω υπόθεση ειχε για κυριο  θέμα της τη Λημνιά  Παραδοσιακή Φορεσιά και αν θα πρέπει, σε καθε περιπτωση,   να έχει ένα “επίπεδο”

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button