Τα σύκα της Λήμνου
Τα σύκα της Λήμνου
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Οι πιο παλιοί ασφαλώς θα θυμούνται τις «καταδρομικές» επισκέψεις στην συκιά του γείτονα για να κλέψουμε ώριμα και γευστικά σύκα, αδιαφορώντας για το ενοχλητικό «γάλα» που έτρεχε από τον κομμένο μίσχο του φυτού και μετά κολλούσαν όλα τα δάχτυλα μας.
Αμέτρητες και οι διάσπαρτες συκιές σε όλο το νησί, ήμερες και άγριες.
Μικρά σε μέγεθος τα σύκα της Λήμνου, λεπτόφλουδα, όμως γευστικότατα και πολύ γλυκά.
Δεν καλλιεργούνται συστηματικά, όπως π.χ. στην Σκύρο ή την Ανατολική Αττική στο Μαρκόπουλο και τη Βραυρώνα, αλλά δεν λείπουν από κανένα σπίτι ως γλυκό κουταλιού και ως μαρμελάδα.
Ωριμάζουν το 15αύγουστο και διαρκούν, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας του νησιού, μέχρι τον Οκτώβριο, εάν δεν βρέξει.
Είναι κι ένα από τα αμέτρητα γλυκά κουταλιού που παράγει η βιοτεχνία Αχιλλαδέλλη στα Θέρμα.
Εάν ρωτήσεις κάποιον, ποια από τα δύο είναι πιο νόστιμα, τα άσπρα (πράσινα) ή τα μωβ, οι απαντήσεις είναι διχασμένες.
Εκτός από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, η συκιά δεν έχει εχθρούς και τα σύκα είναι από τα πιο αγνά φρούτα, καθώς δεν έχουν ανάγκη από φυτοφάρμακα.