Περιοδικό

Ταραμοσαλάτα-Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Δόσεις:

50 δράμια ταραμά

25      >>     ψίχα ψωμιού βρεγμένη

150-200  δράμια λάδι

Ζωμό λεμονιού, ξύδι, μαϊντανό ψιλό, ανάλογο αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα ώστε να ξαρμυρίσει, τον στραγγίζουμε και τον ξεπλένουμε. Βάζουμε την ψίχα του ψωμιού αφού την έχουμε στύψει πολύ καλά να γίνει σαν αλοιφή και ρίχνουμε λίγο, λίγο το λάδι, το λεμόνι, 1-2 κουταλιές της σούπας νερό, κτλ, όπως γίνεται η σάλτσα μαγιονέζα. Όταν τελειώσουμε προσθέτουμε το μαιντάνο  κομμένο πολύ ψιλό και εάν θέλουμε και λίγο κρεμμύδι κομμένο επίσης πολύ ψιλό και πλυμένο για να αφαιρεθεί η βαριά του οσμή.

Καλή σας όρεξη

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτυρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button