Λήμνος

"ΘΈΛΩ ΟΙ ΚΡΙΤΈΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΛΗΜΝΟ"

Από την ομιλία της Τάνιας Μερίκα, κατά την έναρξη της  πολύ επιτυχημένης τελετής απονομής Πτυχίων σε επτά Λημνιους επιτυχόντες στη

 ΣΧΟΛΗ ΚΡΙΤΩΝ. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 24/3/19 το  βράδυ στον Πολυχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ.

Περισσότερα για τη Σχολή Κριτών, δεν χριαζεται να πουμε εεμεις αφου όλα θα γίνουν  απολυτός  αντιληπτά με  όσα ανέφερε στην  ομιλία  της η κ.  Μερίκα (φωτογραφία)  – στο κΚντρο)

 

“Λέγομαι Τάνια Μερίκα και είμαι η πρόεδρος του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής.

Βρίσκομαι εδώ, μαζί με τον συνεργάτη μου Τάσο Αναστασόπουλο, και Γ. Γραμματέα του Συνδέσμου μας, με εντολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για να κάνω πράξη την επιθυμία του προέδρου της ομάδος ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ για την δημιουργία κριτών καλαθοσφαίρισης στο νησί.

Με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συγκίνηση, σας υποδέχομαι σήμερα εδώ, σε αυτόν το υπέροχο χώρο, για να δούμε τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής απόφασης της οικογένειας Μπούμπουρα, να φέρει σε αυτό το ακριτικό νησί, ομάδα της Α1 και μάλιστα να διαπιστώνουμε καθημερινά ότι, το εγχείρημα αυτό, είναι απόλυτα επιτυχημένο.

Σε αυτή την προσπάθεια, αναπόσπαστο κομμάτι είναι και η δημιουργία σχολής κριτών καλαθοσφαίρισης στο νησί.

Η 1η σχολή κριτών της Λήμνου λοιπόν, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα με την απονομή των πτυχίων στους επιτυχόντες της σχολής.

Σε μια από τις πολλές συναντήσεις μου με τον Γενικό Διευθυντή της ομάδος , τον Κώστα Κώτση στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, λίγο πριν τις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΕΟΚ κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου, συζητήσαμε το πρόβλημα που υπήρχε στο νησί από την μη ύπαρξη κριτών και παράλληλα την επιθυμία του προέδρου της ομάδος για την δημιουργία κριτών από την Λήμνο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των αγώνων, στο τραπέζι της Γραμματείας στους αγώνες του ΗΦΑΙΣΤΟΥ.

Έτσι, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση, να έρχονται κριτές από την Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες των αγώνων και παράλληλα να τολμήσουμε την δημιουργία κριτών καλαθοσφαίρισης στο ακριτικό νησί της Λήμνου.

Ο πρόεδρος της ομάδος ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ, ο κύριος Σπύρος Μπούμπουρας με τον οποίο αρχικά βρέθηκα στα γραφεία της ΕΟΚ , ενημερώθηκε από τον Κώστα Κώτση τόσο για τις σκέψεις μας, όσο και για τις προθέσεις μας και έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και βεβαίως ικανοποίηση.

«Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο τραπέζι της Γραμματείας τα παιδιά της Λήμνου» μου είπε.

Ο πρόεδρος του ΗΦΑΙΣΤΟΥ, ήταν ξεκάθαρος:

ΘΈΛΩ ΟΙ ΚΡΙΤΈΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΛΗΜΝΟ!!

Και……… Κάπως έτσι ξεκινήσαμε…..

Με εντολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και προσωπικά του προέδρου κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου και με την εξολοκλήρου χρηματοδότηση από την Διοίκηση του ΗΦΑΙΣΤΟΥ, σε ότι αφορά τις μετακινήσεις μας, την διαμονή μας και την διατροφή μας, ήρθα στην Λήμνο για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018 μαζί με τον επί 26 χρόνια συνεργάτη μου κ. Τάσο Αναστασόπουλο, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το όραμα- επιθυμία του προέδρου.

Δύσκολο εγχείρημα. Πολύ δύσκολο!!

Είναι ανάγκη να σας εξηγήσω, σε τι συνίσταται η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος στην απόκτηση της ιδιότητας του κριτή στην Α1 εθνική κατηγορία.

Έχουμε ένα νησί, που μέχρι την έλευση του ΗΦΑΙΣΤΟΥ εδώ, το μπάσκετ το έβλεπε μόνο στην τηλεόραση.

Είμαστε σε ένα νησί που δεν είχε ομάδα στις υποδομές, στο φυτώριο του Ελληνικού μπάσκετ, δηλαδή δεν έχει ομάδα σήμερα σε τοπικό επίπεδο.

Σε ένα τόπο, που όλα έμοιαζαν μπασκετικά δύσκολα, πρέπει να φτιάξουμε επίσημους κριτές για το πρωτάθλημα της Α1.

Δηλαδή, για το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης!!

Με άλλα λόγια πρέπει να δημιουργήσουμε σώμα κριτών καλαθοσφαίρισης, με μηδέν αγώνες, με μηδενικές γνώσεις, με μηδενικές παραστάσεις και με όλα τα μειονεκτήματα που δημιουργεί η έλλειψη μπασκετικής παιδείας γενικά.

Παράλληλα, είμαστε επιφορτισμένοι, να προστατέψουμε την αγωνιστική συμπεριφορά του τραπεζιού, προκειμένου να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην ομάδα, κατά την διεξαγωγή ενός αγώνα.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι η προστασία της ομάδος είναι και πρέπει να παραμείνει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Επίσης είναι ανάγκη να ξέρετε ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία της εκπαίδευσης των παιδιών και για τους τρόπους που έχουμε επιλέξει να τους εκπαιδεύσουμε. Ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά την επικινδυνότητα του εγχειρήματος.

Παρόλα αυτά πρέπει να σας πω ότι, το στηρίζει απριόρι.

Για να καταλάβετε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε, θα σας πω ότι, στην Αθήνα, που υπάρχει άλλωστε και ο μεγαλύτερος όγκος παιχνιδιών, ένας κριτής για να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες αυτής της κατηγορίας (της Α1 δηλαδή), θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειώσω ότι, στην Αθήνα γίνονται 15.000 αγώνες το χρόνο σε τοπικό επίπεδο. Τώρα, αν σε αυτούς υπολογίσουμε τις εθνικές κατηγορίες (Α2-ανδρών, Α1+Α2 γυναικών Β+Γ ανδρών) την Α1 και τις διεθνεις διοργανώσεις FIBA και EUROLEAGUE και βέβαια  αν προσθέσουμε και τους 12.000 αγώνες των ανεξαρτήτων πρωταθλημάτων, εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ, και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε, είναι ένα μικρό θαύμα στο χώρο μας, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Ας το ονομάσουμε, Άθλο!!

Στα πλαίσια της διδασκαλίας έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα νέα παιδιά στο τραπέζι της Γραμματείας ( στους αγώνες του ΗΦΑΙΣΤΟΥ) με την παρουσία βέβαια στο τραπέζι έμπειρων Αθηναίων κριτών.

Από τον επόμενο αγώνα θα αφαιρέσουμε έναν Αθηναίο κριτή ώστε να καταφέρουμε σιγά –σιγά να τους αντικαταστήσουμε όλους, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα κινδυνέψει η αγωνιστική διαχείριση της ομάδας.

Από εσάς λοιπόν, αγαπητοί νέοι, επίσημοι πλέον κριτές, θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα, εύχομαι και ελπίζω να μας δικαιώσετε. Με την δουλειά σας και το μεράκι σας θα κάνετε πράξη την επιθυμία του προέδρου του ΗΦΑΙΣΤΟΥ για την ανάδειξη κριτών της μεγαλύτερης κατηγορίας στο νησί σας.

Εύχομαι σε όλους καλή σταδιοδρομία.

Να θυμάστε ότι ο σεβασμός κερδίζεται, κανένας δεν θα σας τον χαρίσει.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται, συνεχής επιμόρφωση, αγάπη για το άθλημα που καλείστε να υπηρετήσετε, σεβασμό στους κανόνες που διέπουν το άθλημά μας, σεβασμό στις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού γενικότερα, γιατί ο αθλητισμός είναι ανάγκη να θυμάστε ότι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού μας.

Οι κριτές της Λήμνου με σειρά επιτυχίας στις γραπτές εξετάσεις είναι:

Μάντσος Γιάννης, Καλλιονίδης Γιώργος,Χατζηαντώνη Άννα, Χατζόλου Ελισάβετ, Παπαδόπουλος Στράτος, Καστανάς Κώστας, Γιαντζές Κώστας.

Με άλλα λόγια το μπάσκετ, η Λήμνος και ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ δεν είναι μόνο μια ιδέα, είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα που φωτίζει την αθλητική κοινωνία του νησιού και όχι μόνο και μαζί όλη την μπασκετική Ελλάδα”

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button