Επίκαιρα

Θέσεις για πολλά αρνητικά !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι θέσεις – προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για νέα σχολικά κτήρια, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Θέρμων, αποκατάσταση αδικίας σε συνδημότες μας και το ρόλο των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων

   Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5 Ιουνίου 2020, θέσαμε προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα :

Ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων

Με αφορμή την επιστολή του Παλλημνιακού Ταμείου για  «κοινωφελή χρήση του του Αντωνιάδειου Οικοπέδου», αναδείξαμε συνολικά την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων, σύμφωνα και με τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και συγκεκριμένα:

  • Την ανέγερση σχολικού κτηρίου στο Αντωνιάδειο Οικόπεδο που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των προβλημάτων που δημιουργεί η συστέγαση του Γενικού Λυκείου Μύρινας με το ΕΠΑΛ, το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις και το ΙΕΚ.
  • Την ανέγερση νέου σύγχρονου κτηρίου για το 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας στο οικόπεδο του Χριστοδουλίδειου Ιδρύματος, στο οποίο φιλοξενούνται τώρα οι αίθουσες προκάτ του νηπιαγωγείου, αφού προηγουμένως διεκδικηθεί από το Δήμο η παραχώρηση του οικοπέδου αυτού για τις σοβαρές και σημαντικές ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης των νηπίων και παιδιών του νησιού μας.
  • Την άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση της μελέτης για την επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χώρου των σχολικών αιθουσών, αλλά και επισκευής του παλαιού σχολικού κτηρίου.

Ο Δήμαρχος στην απάντησή του σε ότι αφορά στο στεγαστικό των Λυκείων επέμεινε στη μελέτη επέκτασης του υπάρχοντος κτηρίου στον ίδιο χώρο, αγνοώντας τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που είναι αντίθετη σε αυτή την προοπτική, αφού δεν λύνονται προβλήματα όπως αυτά του χώρου πολλαπλών χρήσεων και του κλειστού Γυμναστηρίου για τη φυσική αγωγή των μαθητών. Επιπλέον, η επέκταση του υπάρχοντος κτηρίου περιορίζει ακόμα περισσότερο τον αύλειο χώρο που χρησιμοποιείται για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και τα διαλείμματα των μαθητών.

Για τη μελέτη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας που έχει «κολλήσει» εδώ και 2 χρόνια, επικαλέστηκε γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ για τη διεκδίκηση από το Δήμο του Χριστοδουλίδειου οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση νέου κτηρίου για το 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, δεν απάντησε.

Αξιοποίηση των Θέρμων

Με αφορμή την επιστολή συνδημότη μας και τοπικής συμβούλου της Κοινότητας Μύρινας για την αξιοποίηση των Θέρμων, επαναλάβαμε τη θέση μας που είχαμε διατυπώσει και σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια για αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Θέρμων από το Δήμο, αφού συνεργαστεί και πάρει υπόψη του την εμπειρία και από άλλους Δήμους που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση αντίστοιχων ιαματικών πηγών.

Η απάντηση του Δημάρχου κινήθηκε και πάλι στη λογική της μίσθωσης σε νέους ιδιώτες, τη στιγμή που διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τακτική έχει αποτύχει, σε βάρος βέβαια της, με ευνοϊκούς όρους, χρήσης των ιαματικών πηγών των Θέρμων από τους συνδημότες μας και από τους επισκέπτες του νησιού.

Αποκατάσταση της αδικίας σε συνδημότες μας σχετικά με τις δηλώσεις διόρθωσης στα ρευματοδοτούμενα εμβαδά των σπιτιών τους

  Επανήλθαμε σε αυτό το σοβαρό κατά τη γνώμη μας ζήτημα και από τη στιγμή που είχαμε την απάντηση από το Δήμαρχο ότι αναγνωρίζει την αδικία που υφίστανται οι συνδημότες μας αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί το απαγορεύει ο σχετικός νόμος, ζητήσαμε την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο ενός ψηφίσματος που θα ζητά την τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε να αποκαθίσταται αυτή η αδικία.

Η πρότασή μας έγινε δεκτή ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Σε ό, τι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου :

Για τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην εγκατάλειψη του έργου για τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής που είχε ψηφιστεί από προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό έργο, έχει προταθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, θα συμβάλει αποφασιστικά και πρακτικά στην κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών που γίνεται μέσα από σχολικά προγράμματα και μπορεί να σώσει ζωές, τη στιγμή που στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει θύματα στο νησί μας από τροχαία ατυχήματα με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους.

Για την εγκατάλειψη αυτού του έργου, πέρα από τις διάφορες δικαιολογίες που ακούστηκαν από το Δήμαρχο, φαίνεται ότι σοβαρή αιτία είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και των κονδυλίων που διατίθενται προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και που για το λόγο αυτό προχώρησε στην απένταξη έργων που είχαν δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα. (Μόνο από την απένταξη του έργου «Δημιουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Λήμνου», μειώθηκαν τα κονδύλια συνολικά κατά 714.728€!)

Θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική συνεχούς υποχρηματοδότησης από το κράτος και την Περιφέρεια για την εκτέλεση έργων ζωτικών για τα νησιά μας, γι’ αυτό και δεν ψηφίσαμε τις τροποποιήσεις αυτές.

Για την κατάρτιση Κανονισμού Λειτουργίας Κοινοτήτων

Καταψηφίσαμε τον Κανονισμό λειτουργίας Κοινοτήτων, γιατί κινείται στα πλαίσια του νομοθετικού πλαισίου των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που όχι μόνο δε δίνει αυτονομία στα Συμβούλια των Κοινοτήτων, αλλά τα καθιστά απλούς διαχειριστές των ψίχουλων που δίνονται από την κρατική επιχορήγηση στους Δήμους (ΚΑΠ), καθιστώντας στην ουσία ανενεργά τα Τεχνικά Προγράμματα που καταθέτουν στο Δήμο κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019, επετράπη να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το έτος 2020, σε μόνο 6 Προέδρους Κοινοτήτων από τους 19 παρευρισκόμενους, γιατί η εκτελεστική επιτροπή δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα έργο από τα προτεινόμενα έργα των τεχνικών προγραμμάτων που κατέθεσαν οι υπόλοιποι 13 Πρόεδροι Κοινοτήτων!

Άλλο ένα δείγμα της υποβάθμισης του ρόλου των συμβουλίων των Κοινοτήτων από τη νομοθεσία και τις κυβερνήσεις, είναι ότι δεν τους δίνουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ούτε για την ανάγκη ονομασίας μιας οδού της κοινότητάς τους(!) και πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, γι’ αυτό και δεν ψηφίσαμε το θέμα για την ανάγκη ή μη, ονομασίας οδού στην Κοινότητα Κάσπακα.

Μύρινα 8-6-2020

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Αγάς Ευάγγελος

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button