Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Χαβίτς (περιγραφή και στα Ποντιακά)

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Χαβίτς

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Το χαβίτς είναι ένα ποντιακό φαγητό, κάτι ανάμεσα σε χυλό και πουρέ.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας ονομάζεται και κατσαμάκι.

Το βασικό του συστατικό είναι το καλαμποκίσιο αλεύρι, όχι αυτό  που κυκλοφορεί συνήθως στην αγορά, αλλά το λεγόμενο φούρνικο, δηλαδή αλεύρι από τρυφερό καλαμπόκι ψημένο στον φούρνο.

Αξίζει τον κόπο να μας περιγράψει ένας πόντιος ή μια πόντια τον τρόπο παρασκευής του στα ποντιακά (Σημείωση: με προσθήκη τυριού):

Το χαβίτς θέλ ολίγον λαζουδί αλεύρ, παρχαρί τυρίν και βούτορον (ασα χτήνεα), άλας και νερόν. Σο τηγάν’ βάλλομε τ’αλεύρ να καβουρεύκεται και συνέχεια με το χουλιάρ ταράζομ’ατο να μη κάεται. Όνταν εγροικούμε εκαβουρεύτεν τ’αλεύρ, ατότε γομώνομε το νερόν σο τηγάν και ως να βράζ’ με το χουλιάρ γάλια ταράζομ’ατο. Όνταν εγροικούμ’ έβρασεν, τρίφτομε το τυρίν και σύρομ’ατο απές σο τηγάν. Επεκεί βάλλομε το βούτορον απές σ’έναν τηγανόπον να λύεται κι ασο λύεται και ύστερα κσύνομ’ατο απές σο τρανόν το τηγάν και με το χουλιάρ ταράζομ’ατο. Περιμένομεν ολίγον κιάλλο να βραζ κι αραέτς ψέεται. Ασο ψέεται και ύστερα, εβγάλομ’ατ’ ασο τηγάν, βάλλομ’ατο σ’έναν σκεύος, κάθουμες αφκά και τρώγουμε.

Επειδή, όμως, όλοι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα Ποντιακά, τα υλικά και η πολύ εύκολη και απλή παρασκευή του χαβίτς είναι τα εξής:

 

ΥΛΙΚΑ

Αλεύρι καλαμποκίσιο φούρνικο

βούτυρο αγελαδινό

αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε 4-5 κουταλιές βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει και μετά προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε για να καβουρδιστεί μαζί με το βούτυρο. Δηλαδή, κάτι ανάλογο που κάνουμε και με το σιμιγδάλι όταν φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο.

Προσθέτουμε διαδοχικά λίγο νερό, λίγο αλεύρι και ξανά νερό και αλεύρι κ.ο.κ. μέχρι να σχηματιστεί η ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε.

Βάζουμε επίσης αλάτι και προαιρετικά πολύ λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα.

Προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν χυλό σαν μια απαλή κρέμα, δηλαδή να μην είναι νερουλό το μείγμα αλλά ούτε και πολύ σφιχτό.

Αυτήν την ικανότητα οι πεπειραμένες νοικοκυρές τη λένε «με το μάτι».

Μόλις φτιάξουμε την ποσότητα που θέλουμε, σερβίρουμε ζεστό απευθείας το φαγητό στο πιάτο.

Συνοδεύεται είτε με αριγιάνι, είτε με πρόβειο τυρί καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο τραγανός χαλβάς με μέλι Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button