Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φακές με ώριμη τομάτα

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φακές με ώριμη τομάτα

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή)

Εύκολη συνταγή,  που αρέσει και στα παιδιά.

Η φακή είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ξεκίνησε να καλλιεργεί συστηματικά ο άνθρωπος. Ονομάζεται έτσι επειδή είναι παρόμοια σε σχήμα με τον οπτικό φακό. “Lens” είναι η λατινική ονομασία για την φακή.

Οι Φακές έχουν αναφερθεί πολλές φορές στη Βίβλο, πρώτη φορά όταν ο Ιακώβ αγοράζει το πατρογονικό δικαίωμα από τον μεγαλύτερο αδελφό του Ησαύ με ένα πιάτο βρασμένες φακές (Παλαιά Διαθήκη, Γέννεσις 25). Από αυτό το περιστατικό βγήκε και η έκφραση αντί πινακίου φακής, που υποδεικνύει την αγορά ενός αγαθού σε πραγματικά εξευτελιστική τιμή.

Στην Ιταλία και την Ουγγαρία συνηθίζουν παραδοσιακά να τρώνε τις φακές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κάτι που συμβολίζει την ελπίδα για ένα νέο έτος ευημερίας.

Οι φακές περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες και κυρίως σίδηρο.

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ ΜΑΣ

Ροδίζουμε σε κατσαρόλα 1-2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα  (τις φακές μισό κιλό καθαρισμένες, ιδιαίτερα από μικρές πετρούλες και πλυμένες), 5-6 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα 4, κόκκινο γλυκό πιπέρι, ένα καρότο σε ροδέλες, μια κουταλιά σάλτσα, μισή κονσέρβα κονκασέ (ή μία ώριμη τομάτα ψιλοκομμένη), 1 κύβο βοδινό, 2-3 δαφνόφυλλα και ζεστό νερό να σκεπάζει 2 δάχτυλα.

Σιγοβράζουνι περίπου 1 ώρα.

 

Συνοδεύεται με αλίπαστα Λήμνου (ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ από το Μούδρο και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ από τη Νέα Κούταλη – αντσούγια, σαρδέλα, κολιό, σκουμπρί, γαύρο, λακέρδα) ή ελιές, τουρσί, ταραμοσαλάτα, τυρί φέτα Λήμνου, και χωριστά ξύδι.

Αν κατά το σερβίρισμα ρίξουμε από πάνω στο πιάτο λίγο φρέσκο ελαιόλαδο δίνει μια ξεχωριστή γεύση.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button