2020
Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γαλλική με καρότα πράσα και βούτυρο (Potage Crécy)

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γαλλική με καρότα πράσα και βούτυρο (Potage Crécy)

 Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Η σούπα αυτή θεωρείται ως «κλασικό» πιάτο στη γαλλική κουζίνα. Καθιερώθηκε από τότε που άρχισε να την τρώει ο Γάλλος βασιλιάς Εδουάρδος VII κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου για τον εορτασμό της μάχης του Κρεσί το 1346.

Γίνεται με καρότο ως βασικό συστατικό και συνοδεύεται συνήθως με κρέμα γάλακτος ή ζωμό κότας. Υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές της, ανάλογα με άλλα λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα λαχανικά, και συνοδεύεται με φρέσκο ζεστό ψωμί.

 ΥΛΙΚΑ

4-6 καρότα (500 γρ, περίπου), ξεφλουδισμένα, σε ροδέλες,

2 πράσα το άσπρο και τρυφερό πράσινο μέρος μόνο, σε ροδέλες,

2 μεγάλες πατάτες (750 γρ, περίπου), ξεφλουδισμένες, σε κύβους,

5 κοφτές κουταλιές βούτυρο,

1 κουταλιά ελαιόλαδο,

5 φλ. ζωμός κότας (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο),

1 γεμάτο κουταλάκι ξεφυλλισμένο φρέσκο θυμάρι,

1 φλ. κρέμα γάλακτος + 1 φλ. γάλα (ολόπαχο),

2 κουταλιές χυμός λεμονιού,

½ κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,

Μαϊντανός για γαρνίρισμα (προαιρετικά),

Αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνετε το βούτυρο με το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε μέσα τα πράσα μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντάς τα συχνά.

Προσθέτετε τις πατάτες και τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 5 περίπου λεπτά.

Ύστερα, ρίχνετε μέσα το ζωμό και όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το θυμάρι και σκεπάζετε την κατσαρόλα.

Αφήνετε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αλέθετε τμηματικά τη σούπα στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα.

Λίγο πριν σερβίρετε, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα, το λεμόνι και το μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά (μόλις να αρχίσει να κοχλάζει).

Ελέγχετε το αλατοπίπερο και την σερβίρετε, αν θέλετε, γαρνιρισμένη με μαϊντανό.

 

Συνοδεύεται με καλαθάκι Λήμνου.

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button