Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γαλοπούλα αυγολέμονο χριστουγεννιάτικη

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γαλοπούλα αυγολέμονο χριστουγεννιάτικη

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έτσι κι αλλιώς είναι πλούσιο, η γαλοπούλα όμως δίνει έναν άλλο τόνο, μια διαφορετική γεύση.

Παλιά, τότε που είχε φτώχεια και έτρωγαν κρέας μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το μήνα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας εκτρέφαν όλο το χρόνο ένα γουρούνι (την γουρτζέλα όπως τη λένε στη Λήμνο) και μερικές γαλοπούλες, για να τα σφάξουν στο τέλος του έτους για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

 

Η γαλοπούλα είναι ένα οικόσιτο πουλί, από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα, και το επιστημονικό της όνομα είναι μελεαγρίς. Άλλα ονόματα που έχει είναι, κούρκος, διάνος γάλος και ινδιάνος. Η καταγωγή της είναι το Μεξικό και το βάρος της φτάνει τα 11-12 κιλά.

Αυτές τις μέρες εμφανίζονται στην αγορά και τα σουπερμάρκετ γαλοπούλες και προορίζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε για γεμιστές με κάστανα, ρύζι κλπ. στο φούρνο, είτε για σούπα, συνήθως με μπούτια. Το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου η γαλοπούλα δεν συνηθίζεται, αφού οι Έλληνες προτιμούν τις κότες και τον πετεινό για σούπα.

Τα κάλαντα των Φώτων τελειώνουν χαρακτηριστικά:

“σφάξαμε τον πετεινό, έμεινε η κότα, δώσε δώστε μας τον κόπο μας να πάμε σ’ άλλη πόρτα”.

Πάμε τώρα να δούμε πώς γίνεται η σούπα.

 

ΥΛΙΚΑ

6 μπούτια γαλοπούλας

2 κρεμμύδια

2-3 καρότα

10-15 κόκκους μπαχάρι

3 φύλλα δάφνης

3 κύβοι ζωμού συμπυκνωμένου-κοτόπουλου ή λαχανικών

4-5 αυγά

2 κουταλιές σούπας ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ

3-4 λεμόνια στυμμένα

1-2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι γλασέ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε καλά τα μπούτια της γαλοπούλας.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε τα κρεμμύδια καθαρισμένα αλλά ολόκληρα, τα καρότα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και τα μπούτια της γαλοπούλας.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα με δροσερό νερό, να καλύψει αρκετά τα μπούτια. Βράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφαιρούμε τα μπούτια και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ ή βαθύ πιάτο.

Αφαιρούμε και τα υπόλοιπα-κρεμμύδια, καρότα, δάφνη και μπαχάρι, και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 ακόμα λεπτά.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας πρώτα καλά τα αυγά και προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού λίγο λίγο. Προσθέτουμε το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά, παίρνουμε ζωμό και τον τοποθετούμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη πολύ γρήγορα. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το μπολ μας, και μετά επαναλαμβάνουμε αντίστροφα. Παίρνουμε δηλαδή από το μείγμα με το αυγολέμονο και τοποθετούμε στην κατσαρόλα μας, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σερβίρουμε την σούπα σε βαθύ πιάτο και την γαλοπούλα χωριστά σε άλλο πιάτο.

 

Συνοδεύεται με ένα ποτηράκι μοσχάτο κρασί Λήμνου.

Η απόλαυση ολοκληρώνεται με τραγανό χαλβά Αχιλλαδέλη με καβουρδισμένα αμύγδαλα, που λιώνει στο στόμα.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button