ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γιουβαρλάκια
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γιουβαρλάκια
(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα)
Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα ζεστός – το Μικρό Καλοκαιράκι όπως λέγεται, αλλά ήδη βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και δεν είναι μακριά οι κρύες μέρες, ιδίως αν πιάσουν οι βροχούλες, που θα θέλουμε κάτι ζεστό.
Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα τις συνταγές-προτάσεις μας, καθημερινά – πλην Κυριακές.
Γιουβαρλάκια:
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο αλεύρι
3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
1 αυγό
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
Ψιλοκόβουμε πολύ καλά το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά το μίγμα και πλάθουμε στρογγυλά μικρά μπαλάκια (meatballs όπως τα λένε στα Αγγλικά)..
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει (1,5 – 2 λίτρα).
Αλευρώνουμε τα γιουβαρλάκια και αφού το νερό βράσει τα ρίχνουμε μέσα (αν τα βάλουμε πριν βράσει μπορεί ο κιμάς να σκορπίσει και τα γιουβαρλάκια να διαλυθούν).
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου.
Λιώνουμε το κορνφλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στο φαγητό. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε το αυγό και σιγά – σιγά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Με κουτάλα ρίχνουμε στο αυγό λίγο – λίγο (για να μη κόψει) από το ζωμό του φαγητού, μέχρι να αποκτήσει αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Τότε το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού.
Σερβίρεται ζεστό.
Συνοδεύεται από φέτα καλαθάκι Λήμνου.
Καλή όρεξη!