ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – γλώσσα μοσχαρίσια – Η τελευταια σούπα της σειράς !
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – γλώσσα μοσχαρίσια
Επιμέλεια Θ. Δημητριάδης
Ολοκληρώνουμε σήμερα τη σειρά με τις σούπες, που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες την 1η Νοεμβρίου.
Συνήθως μαγειρεύουμε τη μοσχαρίσια γλώσσα βραστή, ή ψητή. Εντούτοις στη σούπα δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά τα πατσατζίδικα. Ακόμα κι εκείνοι που φτιάχνουν ένα πιάτο με βραστή γλώσσα, το ζουμί που μένει στην κατσαρόλα μετά το βράσιμο δεν το πετούν, αλλά μ’ αυτό φτιάνουν ρύζι για γαρνιτούρα, που έχει επίσης πολύ νόστιμη γεύση. Μάλιστα, επειδή σαν κρέας η γλώσσα είναι παχιά, δεν χρησιμοποιούν καθόλου ελαιόλαδο ή φυτίνη.
Η γλώσσα προτιμότερο να προέρχεται από μικρό μοσχάρι, γύρω στο κιλό, για να μην έχει έντονη μυρωδιά. Επίσης, καλό είναι να την παραγγείλεις στον χασάπη, γιατί δεν βρίσκεται εύκολα.
ΥΛΙΚΑ
1 γλώσσα μοσχαρίσια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 δαφνόφυλλα
1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
1 αυγό, χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά την γλώσσα κάτω από τρεχούμενο νερό και στην συνέχεια τη βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και νερό που να την σκεπάζει.
Δίνουμε βράση και ξαφρίζουμε στην αρχή. Στη συνέχεια αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει τρυφερή και να τρυπιέται με το πιρούνι για περίπου 1 – 1 ½ ώρες. Στο μέσο της βράσης προσθέτουμε τα καρότα και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
Βγάζουμε τη γλώσσα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και στη συνέχεια την καθαρίζουμε από την πέτσα και εάν έχει το μικρό κοκαλάκι, και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ρύζι με λίγο ζεστό νερό και όταν το ρύζι γίνει,
αυγοκόβουμε τη σούπα με το αυγολέμονο, ρίχνουμε τα κομματάκια της γλώσσας και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το πιπέρι.
Συνοδεύεται με γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι Αχιλλαδέλη.