ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Καλαμαράκια γεμιστά
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Καλαμαράκια γεμιστά
Επιμελεια: Θ. Δημητριαδης
Τα καλαμάρια τα ξέρουμε περισσότερο τηγανητά. Γίνονται όμως και πολύ νόστιμη σούπα. Την συνηθίζουν στην Ιταλία με ρικότα και μορταδέλα.
Εμείς για γέμιση θα χρησιμοποιήσουμε ελληνικότατο αρακά.
Επειδή τα καλαμάρια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μικρά κατεψυγμένα και συσκευασμένα, του ενός κιλού, θα διαλέξουμε να γεμίσουμε τα μεγαλύτερα, και τα υπόλοιπα θα τα κόψουμε κομματάκια μέσα στο αρακά.
ΥΛΙΚΑ
8 μέτρια καλαμάρια ή 12 μικρά
500 γραμ. καθαρισμένο αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, λεπτοκομμένα μέχρι το τρυφερό μέρος ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρούς κύβους
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
½ μάτσο άνηθο
2-3 κουταλιές μαϊντανό λεπτοκομμένο
1 μέτριο καρότο σε ροδέλες
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 1 κούπα πουρέ ντομάτας
Από 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί την ψίχα τριμμένη
Χυμό λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
2 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να καθαρίσουμε τα καλαμάρια, χωρίζουμε το σώμα από το κεφάλι.
Καθαρίζουμε το σώμα από το κόκαλο και ότι άλλο έχει εσωτερικά.
Κόβουμε τα πτερύγια, αν είναι μεγάλα, με προσοχή , να μην τρυπήσουμε το σώμα και τα κρατάμε χωριστά. Επειδή μερικές φορές έχουν άμμο μέσα, ανοίγουμε μια ψιλή τρύπα στην ουρά και τα πλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Έτσι καθαρίζουν τέλεια.
Από το κεφάλι, κρατάμε μόνο τα πλοκάμια και πετάμε δόντι και μάτια.
Κρατάμε αυτά που θα γεμίσουμε και από ένα κεφάλι μαζί.
Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι ή πλατειά και ρηχή κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πλοκάμια, τα πτερύγια και τα πολύ μικρά καλαμάρια, αν έχουμε, όλα λεπτοκομμένα.
Όταν μαραθούν, αφαιρούμε και βάζουμε σε ένα μπολ 5-6 κουταλιές για την γέμιση και την ανακατεύουμε με την ψίχα του ψωμιού. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά, το καρώτο, την ντομάτα, τον άνηθο με τον μαϊντανό και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνουμε την φωτιά.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια, μέχρι την μέση, βάζουμε στο άνοιγμα ένα κεφάλι και κλείνουμε και τα δυο μαζί, με οδοντογλυφίδα.
Τα τοποθετούμε στην σειρά, πάνω στον αρακά. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρακάς και καλαμάρια.
Αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε λίγο ζεστό. Πρέπει να μείνουν με λίγο ζουμί.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Σημ. Τα τηγανιτά καλαμάρια θέλουν μόνο 3 λεπτά τηγάνισμα, γιατί παραπάνω σκληραίνουν. Αν όμως τα κάνουμε μαγειρευτά, θέλουν 30-45 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος, εκτός αν τα προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος, όπως στην παέγια, οπότε θέλουν 3-4 λεπτά, όχι παραπάνω.
Τα μικρά κατεψυγμένα, γίνονται πιο γρήγορα.
Συνοδεύονται με τυρί καλαθάκι Λήμνου και, προαιρετικά με ένα ποτηράκι ρετσίνα.
Για επιδόρπιο, τραγανό χαλβά αμυγδάλου Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.