Τι θα φάμε σήμερα – Αυγόφετες

Τι θα φάμε σήμερα – Αυγόφετες
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τώρα την άνοιξη, που ζέστανε ο καιρός, ζεστάθηκαν και οι κότες κι άρχισαν να γεννάνε πολλά αυγά. Έτσι θα συνεχίσουν και μέχρι το Πάσχα, τότε που θα χρειαστούμε πολλά αυγά για να τα βάψουμε παραδοσιακά κόκκινα.
Ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούμε τις παραδοσιακές αυγόφετες, που είναι πολύ αγαπητές από μικρούς και μεγάλους.
Κόβουμε το ψωμί (κατά προτίμηση φραντζόλα στενόμακρη σαν κύλινδρο) σε φέτες ενός περίπου εκατοστού.
Σε μπολ χτυπάμε 5-6 αβγά (ολόκληρα, κρόκο και ασπράδι), με λίγο αλάτι, μισό φλιτζάνι γάλα, και μισό φλιτζάνι αλεύρι. Σ’ αυτό το μείγμα βουτάμε τις φέτες και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, πάνω -κάτω.
Σερβίρονται είτε για πρωινό (π.χ. με μαρμελάδα, μερέντα, μέλι θυμαρίσιο Λήμνου), είτε σαν αλμυρό πιάτο, με τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου, κασέρι, ταραμοσαλάτα, ή σαλάμι αέρος.
Να και μια ζωντανή συνταγή-βίντεο για ποντιακά φελία: https://youtu.be/QiZLXBEaw2o