Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Φασουλάδα. Είναι το “εθνικό” μας φαγητό;

Τι θα φάμε σήμερα – Φασουλάδα

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Το εθνικό μας φαγητό. Ό,τι πρέπει τώρα το χειμώνα. Χορταστική, νόστιμη, εύκολη στο μαγείρεμα, αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Σε πολλά εστιατόρια θεωρείται και σπεσιαλιτέ. Σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, στα καταφύγια και ορεινούς προορισμούς, η φασουλάδα είναι το πιο αγαπητό πιάτο. Πολλοί μάλιστα από την βόρεια Ελλάδα «πετάγονται» μέσω της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο για να απολαύσουν χιόνια και ζεστή ορεινή φασουλάδα!

Αν βρείτε φασόλια Πρεσπών, είναι ιδανικά. Μπορεί να στοιχίζουν διπλάσια, αλλά αξίζουν τον κόπο, είναι ψιλόφλουδα, βραστερά και πολύ νόστιμα.

Πολλοί δυσκολεύτηκαν να χωνέψουν και να αποδεχτούν ότι η φασουλάδα είναι το εθνικό μας φαγητό. Τους ήταν αδιανόητο να έχει τέτοιο βαρυσήμαντο τίτλο ένα τόσο ταπεινό και φτωχικό φαγητό. Ναι είναι φτωχικό στο κόστος υλικών και παρασκευής, αλλά πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία και χορταστική γεύση.

Τα φασόλια είναι πολύτιμη πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμινών και τα λαχανικά που συμμετέχουν στο μαγείρεμά της είναι εξίσου σημαντικά για τη διατροφή μας.

Στα δύσκολα χρόνια που πέρασε παλιότερα η χώρα μας, η φασολάδα ήταν ένα οικονομικό και χορταστικό φαγητό για όλη την οικογένεια. Συνήθιζαν να τη λένε «το κρέας του φτωχού» και δεν είχαν καθόλου άδικο. Οι παλιές μαγείρισσες έβαζαν μέσα στην κατσαρόλα και μια πατάτα, που λίγο πριν κατεβάσουν το φαγητό την έβγαζαν, την έλιωναν με ένα πιρούνι και την πρόσθεταν και πάλι μέσα για να χυλώσουν ακόμη καλύτερα τα φασόλια. 

Τέλος, να μη ξεχνάμε ότι τα φασόλια με μαύρα λάχανα είναι από τα πιο αγαπητά φαγητά των Ποντίων.

ΥΛΙΚΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

750 γραμμάρια φασόλια τα βάζουμε αποβραδίς να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα προσθέτουμε ψιλοκομμένο ένα κρεμμύδι, ένα ψιλοκομμένο καρώτο, λίγο σέλινο επίσης ψιλοκομμένο, μια κουταλιά σάλτσα, μια κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι, μισή κονσέρβα κονκασέ (ή δύο ντομάτες ώριμες και ψιλοκομμένες), 2 κύβους βοδινό, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Όχι αλάτι.

Σιγοβράζουν περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα. Συνήθως ο χρόνος βρασμού είναι 1 – 1 ½ ώρα. Εάν είναι μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα ή στην χύτρα ταχύτητας, τότε περίπου μόνο 30 λεπτά.

Συνοδεύεται από αλμυρές σαρδέλες ή κολιό ή λακέρδα Λήμνου Επίσης ρέγκα, τουρσί, ξιδάτες ελιές, ταραμοσαλάτα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button