Τι θα φάμε σήμερα – Γαλέο σκορδαλιά
![](https://limnosnea.gr/wp-content/uploads/2023/09/γαλεος5-780x470.jpg)
Τι θα φάμε σήμερα – Γαλέο σκορδαλιά
Ο Γαλέος είναι ψάρι που μοιάζει με σκυλόψαρο, ανήκει όμως σε διαφορετική οικογένεια. Οι ψαράδες λένε, “αφού δεν έχει δόντια, είναι καλός για τα δικά μας”! Το κρέας του είναι ασπροκόκκινο, σφιχτό και πολύ νόστιμο ειδικά όταν συνοδεύεται με σκορδαλιά, όπως στο μπακαλιάρο. Πολλοί το προτιμούν από άλλα ψάρια για την νοστιμιά και άλλοι γιατί είναι φθηνός, τόσο για φαγητό όσο και για μεζέ.
Οι ψαράδες τον θεωρούν και κλέφτη επειδή τρέχει πίσω από τις τράτες την ώρα που ανεβάζουν τα δίχτυα και ορμάει για να φάει μικρά ψάρια.
Γαλέο μπορούμε να βρούμε και κατεψυγμένο, καθαρισμένο και έτοιμο για μαγείρεμα σε φέτες στα σουπερμάρκετ, όπως βρίσκουμε και τον ξιφία. Συνήθως γίνεται τηγανητός, ή στο φούρνο με πατάτες.
ΥΛΙΚΑ
1 ½ κ. γαλέο φέτες
300 γρ. πατάτες βρασμένες (ή 1 φακελάκι έτοιμο πουρέ)
3 σκελίδες σκόρδο
χυμό από ½ λεμόνι
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
200 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 κουταλιά ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι (νερό, αλεύρι, λίγο αλάτι).
Κόβουμε τον γαλέο φέτες (αν δεν τον έχουμε αγοράσει σε φέτες), τον βουτάμε στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά: Φτιάχνουμε πουρέ πατάτας σκέτο (χωρίς γάλα) αρκετά στεγνό, με 2-3 πατάτες βρασμένες (ή και έτοιμο από φακελάκι), προσθέτουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 φλ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. ξύδι και 5-6 σκελίδες σκόρδο που έχουμε λιώσει προηγουμένως. Προαιρετικά προσθέτουμε 200 γρ. αλεσμένη καρυδόψιχα (θα δώσει ευχάριστη γεύση).
Συνοδεύεται από τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου, σαλάτα χόρτα (ή παντζάρια, ή κουνουπίδι ή μαρούλια ή λάχανο) και ρετσίνα.