Περιοδικό

Το Νησί !

Το Νησί !

Γράφει  η Χριστινα Κάβουρα

Φθάνεις στο νησί , στον τόπο που έζησες τις αυγές των θαυμάτων,  στον τόπο που μεγάλωσες, αυτόν το τόπο που ξέρεις, που αγάπησες και θα αγαπάς πάντα, που είναι περασμένος στο αίμα σου,  αρχές καλοκαιριού ή τέλος Άνοιξης γεμάτος προσδοκίες,   η Άνοιξη είναι η ελπίδα, ζωοφόρος και αγαπημένη !

Ίσως είναι πάντα πολλές οι προσδοκίες μας γεμάτες από ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι,  όπως τότε, όπως όταν ήμασταν μικρότεροι και τα καλοκαίρια μας ήταν διαφορετικά, ενδιαφέροντα, μαγικά, τότε  που η ζωή μας ήταν ατέρμονη ή έτσι πιστεύαμε,   όμως πρέπει πια να κάνουμε περικοπές, να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά, να παραμείνουμε στις επάλξεις και το ερχόμενο καλοκαίρι, πράγματα απλά, να μη ζητάμε πλέον πολλά γιατί μάλλον δεν θα τα … βρούμε !

Η σκυτάλη πέρασε σε άλλα χέρια και ας ελπίσουμε αυτά τα χέρια να είναι σταθερά.

 

Ναι ήταν όμορφο το νησί όπως πάντα με  υπέροχες παραλίες που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, με θάλασσες ήμερες ή άγριες,  με βοριάδες ή νοτιάδες  και ηλιοβασιλέματα μοναδικά  ενώ οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου έσβηναν χρυσώνοντας τον ουρανό πίσω από το  Άγιο Όρος !

Βέβαια δεν είχαμε αρκετό νερό,  τα ντους στις περισσότερες παραλίες δεν λειτουργούσαν, το νερό δεν έφθανε στα ψηλότερα σπίτια,  σε γειτονιές της Μύρινας  δεν έφθανε η πίεση του νερού για να λειτουργήσουν πλυντήρια, παρά την προσθήκη πιεστικών η πίεση του νερού σε καμιά περίπτωση δεν φθάνει π.χ. την πίεση του δικτύου των Αθηνών.

Τώρα πως καταντήσαμε έτσι δεν το καλογνωρίζω.  Θυμάμαι  όμως παλιά, τότε  που η  κεντρική βρύση του Κορνού  με τρεις μεγάλους κρουνούς έτρεχε συνεχώς μέρα νύχτα, η σκεπαστή υπέροχη εκείνη βρύση των παιδικών μου χρόνων,  ένα μικρό θαύμα,  καλοχτισμένη, καλοσκέπαστη,  χαρούμενη με τα   φανταστικά  φαρδιά  εκείνα τοιχάκια όπου καθόμασταν εμείς τα παιδιά και χαζεύαμε τα νερά,  τόπος μάζωξης των γυναικών που συνήθως έπλεναν  στις  πλάκες της βρύσης που είχαν λειανθεί από τη συνεχή ροή του νερού.  Η ζωή του χωριού περνούσε από τη βρύση !

Που πήγαν όλα εκείνα τα νερά,  που τότε μπορούσαμε και  να τα  πιούμε δροσερά και κρυστάλλινα,   και  ήταν  άφθονα !

Επίσης μαζεύτηκαν πολλά αυτοκίνητα στο νησί,  μάλλον τα νησιά δεν είναι για τέτοιο όγκο αυτοκινήτων,  οδηγοί που παραβιάζουν το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη και η Λεωφόρος Δημοκρατίας στη Μύρινα έχει γίνει ένας επικίνδυνος δρόμος με πολλά ατυχήματα !  Μήπως πρέπει να λειτουργήσουν  ειδικά φανάρια με κάμερες και να ανακαλυφθούν ξανά τα αντίστοιχα πρόστιμα ?

Τόσα πολλά ατυχήματα στον δρόμο αυτόν δεν δικαιολογούνται με τίποτα !

 

Προβλήματα μικρά και μεγαλύτερα έως και μεγάλα που  ταλαιπωρούν την καθημερινότητα ντόπιων και ξένων,   ενώ  η ομορφιά  αποζημιώνει  τόσο εμάς που την ξέρουμε και την αναζητούμε όσο  και  τους ξένους  που την ανακαλύπτουν  μέσα στο αναλλοίωτο χρυσάφι του δικού μας καλοκαιριού !

Ναι ήταν ένα ακόμα όμορφο, ζεστό, μακρύ καλοκαίρι  που το αντάμωμα  των φίλων μας το  έκανε πάλι μοναδικό,  που οι καλημέρες που αλλάζαμε το πρωί στην αγορά ή στη θάλασσα ή στα καφέ του Ρωμαίϊκου ή του λιμανιού το χρωμάτιζαν  όπως μόνο αυτά τα ανταμώματα μπορούν να χρωματίσουν ειδικά το δικό μας καλοκαίρι, εποχή που μαζευόμαστε στο νησί οι περισσότεροι,  που ψάχνουμε  αυτούς που δεν τα κατάφεραν να έρθουν,  που αναζητούμε πάλι όσους δραπέτευσαν !

 

Αν και δεν τρελαίνομαι πια για τα φθινόπωρα, εύχομαι ένα καλό φθινόπωρο σε όλους μας !

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button