Τι θα φάμε σήμερα – γαύρος τηγανητός
Τι θα φάμε σήμερα – γαύρος τηγανητός
(Επιμέλεια Θ.Δ.)
Ο γαύρος, η σαρδέλα και ο κολιός είναι ψάρια κοπαδιάρικα και ψαρεύονται με δίχτυα όταν δεν έχει φεγγάρι. Είναι τα λεγόμενα “λαϊκά” και φτηνά ψάρια, όμως ταυτόχρονα και από τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα σε Ω3.
Δύο υπερσύγχρονες βιοτεχνίες στη Λήμνο παράγουν εξαιρετικά αλίπαστα μ’ αυτά, ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ στο Μούδρο και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ στη Νέα Κούταλη.
Υλικά
1 – 1 ½ κιλό γαύρο
ελαιόλαδο
αλεύρι
αλάτι
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το γαύρο από λέπια (συνήθως είναι ελάχιστα).
Κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε ελαφρά.
Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει.
Αλευρώνουμε το γαύρο και τον τινάζουμε λίγο να φύγει το πολύ αλεύρι.
Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά γύρω – γύρω.
Συνοδεύεται με μισό λεμόνι, ντοματοσαλάτα, τυρί καλαθάκι Λήμνου, και λευκό κρασάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, χαλβάς φιστίκι Αχιλλαδέλη.