Τι θα φάμε σήμερα – κολιοί πλακί στο φούρνο με πατάτες

Τι θα φάμε σήμερα – κολιοί πλακί στο φούρνο με πατάτες
Οι κολιοί δεν είναι νόστιμοι μόνον τον Αύγουστο – όπως λέει και η παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο», αλλά ολόκληρο το χρόνο. Μάλιστα τώρα τον Ιούνιο, που έπεσαν πολλοί κολιοί στην αγορά, είναι και φτηνοί, και μαγειρεύονται εύκολα.
ΥΛΙΚΑ
8-10 κολιοί
5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονκασέ
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ποτήρι νερό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τους κολιούς και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες.
Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
Καλύπτουμε με πατάτες την επιφάνεια του ταψιού και προσθέτουμε 1 σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ψήνουμε στους 200οC στο γκριλ για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό από φρέσκες ντομάτες και λίγο νεράκι για να γίνει η σάλτσα αραιή.
Μόλις πάρει να βράζει χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε τους κολιούς. Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο, βάζουμε από πάνω τα ψάρια και περιχύνουμε με τη σύβραση και λίγο νεράκι ακόμη (περίπου ½ ποτήρι).
Ψήνουμε στους 180-200οC για περίπου 30-40 λεπτά.
Συνοδεύονται με λευκό κρασάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού κυδώνι Αχιλλαδέλη.