Τι θα φάμε σήμερα – Λαχανοντολμάδες
Επιμελεια: Θ. Δημητριάδης
Τι θα φάμε σήμερα – Λαχανοντολμάδες
1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος χοιρινό και μοσχαρίσιο
1 λάχανο μέτριο κατάλληλο για ντολμάδες
3/4 του φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα. Προσθέτετε πολύ λίγο νερό και ζυμώνουμε ακόμα λίγο.
Αφαιρούμε με μαχαιράκι το κοτσάνι από ολόκληρο (με προσοχή να μη κοπούμε) το λάχανο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μια τρύπα κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λάχανου.
Βάζουμε αρκετό νερό στη φωτιά και όταν πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
‘Όταν κρυώσει βγάζουμε ένα – ένα τα φύλλα, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη (νεύρα) και τα κόβουμε μισά.
Φυλάμε τα σκληρά μέρη για αργότερα
Παίρνουμε ένα – ένα φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση, το τυλίγουμε πρώτα τις δύο άκρες και μετά ολόκληρο (για να δέσει σαν μπαλάκι) και το βάζουμε στην άκρη σε μεγάλη πιατέλα ή μπολ.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στρώνουμε στον πάτο τα σκληρά μέρη από το λάχανο που είχαμε κρατήσει.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες πλαγιαστούς στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο.
Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με νερό και στη συνέχεια βάζουμε από πάνω ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα, κατά το βράσιμο, μέσα στο ζωμό τους.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν.
Προσέχουμε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί, δηλαδή να σκεπάζει μόλις το πιάτο. Εάν δεν έχουν αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
Όταν ψηθούν τους αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα.
Βάζουμε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λειώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο
Προσθέτουμε λίγο – λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη λευκή σάλτσα αρκετά πηκτή.
Προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε τη σάλτσα από πάνω από τους ντολμάδες.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού σταφυλάκι Αχιλλαδέλη Λήμνου.