Τι θα φάμε σήμερα – μοσχαράκι στιφάδο
Τι θα φάμε σήμερα – μοσχαράκι στιφάδο
Για να λιώνει στο στόμα διαλέξετε μεγάλα κομμάτια από μοσχαράκι γάλακτος, κατά προτίμηση χτένι. Πρώτα θα τσιγαρίσετε το κρέας για να σφραγίσετε μέσα του όλη τη γεύση και να το διατηρήσετε ζουμερό, μετά θα το ρίξετε στην σάλτσα ντομάτας με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο, τα αρωματικά και μπαχαρικά και θα σιγοβράσετε. Αυτό είναι το μυστικό για να καταφέρετε να ετοιμάσετε μοσχάρι στιφάδο που λιώνει στο στόμα, με την πιο απίθανη νοστιμιά. Σιγοβράστε το στιφάδο για αρκετή ώρα για ένα αποτέλεσμα που απογειώνει τις αισθήσεις!
Το μοσχάρι στιφάδο σερβίρεται με κριθαράκι, ρύζι, φλομάρια ή πατάτες τηγανητές. Συνιστούμε να έχετε πάντα στο σπίτι τα σπιτικά πεντανόστιμα φλομάρια Λήμνου, που κάνουν για πολλά πιάτα.
Μην παραλείψετε επίσης να έχετε πάντα φρέσκο ψωμάκι για τις απαραίτητες “βουτιές” στην αρωματική του σάλτσα ντομάτας.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος κομμένο σε μερίδες
- 1 1/2 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκάρι), καθαρισμένα
- 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
- 3/4 της κούπας κόκκινο κρασί
- 3 κ.σ. ξύδι
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, χοντροκομμένη
- 1 κ.γλ. ντοματοπελτέ
- 3 φύλλα δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα, προσθέστε το κρέας σε δόσεις και τσιγαρίστε το μέχρι να ροδίσουν όλες οι πλευρές του. Μην βάλετε το κρέας όλο μαζί -καλύτερα να το κάνετε σε δόσεις, έτσι ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται υψηλή. Όταν ολοκληρώσετε, αφαιρέστε το με μία τρυπητή κουτάλα, απλώστε το σε μία πιατέλα, σκεπάστε το και αφήστε το στην άκρη.
Χαράξτε τα κρεμμυδάκια σταυρωτά, και τσιγαρίστε τα σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίστε τα στο ίδιο λάδι που τσιγαρίσατε και το κρέας μέχρι να μαλακώσουν και όχι μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά).
Προσθέστε το κρασί και το ξύδι, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά.
Ρίξτε το κρέας με τα ζουμιά του στην κατσαρόλα, προσθέστε την χοντροκομμένη ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο. Περιμένετε να αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να έχει δέσει η σάλτσα.
Ενώ το στιφάδο σιγοβράζει, προσθέστε νερό όταν χρειάζεται καθώς δεν πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει. Όποτε βλέπετε πως χρειάζεται νερό προσθέστε μισό φλιτζάνι βραστό νερό και ανακατέψτε.
Προς το τέλος προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Συνοδεύεται με φλομάρια Λήμνου και πασπαλισμένο με τριμμένο λιόκαυτο Λήμνου.
Ένα ποτηράκι μπορύσικο κρασάκι Λήμνου θα κάνει υπέροχη την απόλαυση σας..
Για επιδόρπιο, χαλβά με σουσάμι ολικής άλεσης Αχιλλαδέλη.