2020
Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – μουσακάς

Τι θα φάμε σήμερα – μουσακάς

 Είναι ένα από τα τέσσερα πιο γνωστά στους ξένους ελληνικά φαγητά (τα άλλα τρία, γύρος, σουβλάκια και χωριάτικη σαλάτα)

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό κιμά
  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό πατάτες
  • κρεμμύδι
  • χυμό τομάτας
  • 125 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι, σόδα
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου
  • μπρούσικο κρασί Λήμνου

 

Από την εξωτερική φλούδα των μελιτζανών αφαιρούμε κατά μήκος λωρίδες περίπου 1 εκατοστού, αφήνοντας ενδιάμεσα μια λωρίδα αναποφλοίωτη, και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες (ροδέλες) μισού εκατοστού.

Καθαρίζουμε τις πατάτες (να είναι κατά προτίμηση μεγάλες) και τις κόβουμε επίσης σε φέτες (ροδέλες) μισού εκατοστού.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και τις πατάτες μέχρι σχεδόν να γίνουν.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε  και συνεχίζουμε 1-2 λεπτά το τηγάνισμα ανακατεύοντας, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι χυμό τομάτας, μαύρο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαιντανό, αλάτι, και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.

Σιγοβράζει μέχρι να πιει το ζουμί του.

Πότε-πότε ελέγχουμε αν έγινε, ή αν χρειάζεται λίγο ακόμα ζεστό νερό.

Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και στρώνουμε μια σειρά πατάτες, από πάνω μια σειρά μελιτζάνες, από πάνω μια σειρά κιμά, από πάνω μια σειρά πατάτες και τελευταία μια σειρά μελιτζάνες.

Σε μέτριο φούρνο ψήνεται μέχρι να πιει το ζουμί του.

Χτυπάμε 1 φλιτζάνι γάλα, μισό φλιτζάνι αλεύρι, 3 αβγά, αλάτι, ένα τέταρτο κουταλάκι τσαγιού σόδα και το μείγμα το περιχύνουμε στο ταψί.  Συνεχίζεται το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.

Σερβίρεται με τυρί καλαθάκι Λήμνου και κόκκινο μπρούσκο κρασί Λήμνου.

Και για επιδόρπιο, χαλβά βανίλιας Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button