2025
Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – ντοματοκεφτέδες !

Τι θα φάμε σήμερα – ντοματοκεφτέδες

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι ντοματοκεφτέδες είναι τηγανητό φαγητό με βασικό συστατικό τις ντομάτες. Σερβίρεται ως ορεκτικό στα περισσότερα ελληνικά νησιά, ειδικά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην Σαντορίνη, όπου χρησιμοποιείται η τοπική ποικιλία από ντοματίνια.

Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι ώριμες, ζουμερές ντομάτες, κρεμμύδι (ξερό ή φρέσκο), βότανα (συνήθως δυόσμο), αλεύρι ή σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Τα υγρά από τις ντομάτες στραγγίζονται για να περιοριστεί η ποσότητα του αλευριού που θα προστεθεί και για να γίνουν πιο αφράτοι. Μπορεί εναλλακτικά να προστεθεί σιμιγδάλι για να απορροφήσει μέρος της υγρασίας. Οι ντοματοκεφτέδες συνήθως τηγανίζονται σε λάδι, μπορούν ωστόσο να ψηθούν και στο φούρνο.

Είναι ένα νηστίσιμο πιάτο, αλλά μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως τυριά και αυγά, κυρίως για να δέσουν το μείγμα.

Στο παρελθόν, στα νησιά των Κυκλάδων οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν τα λιγοστά υλικά που είχαν διαθέσιμα, όπως χόρτα, όσπρια και λαχανικά για να φτιάξουν τους «κεφτέδες των φτωχών» όπως ονομάζονταν. Κι αυτό διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν κρέας, παρά μόνο στις γιορτές. Τέτοιοι κεφτέδες ήταν οι  χορτοκεφτέδες, οι μαραθοκεφτέδες, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι ρεβιθοκεφτέδες κ.ά.

Οι κεφτέδες φτιάχνονταν είτε με υλικά που είχαν πρόχειρα τη στιγμή που θέλανε να τους φτιάξουν, είτε αξιοποιούσαν υλικά που τους περίσσευαν από την προηγούμενη μέρα. Αυτό συνέβαινε σε όλα τα νησιά, αλλά κάποια νησιά ταυτίστηκαν με ορισμένα είδη κεφτέδων. Η Σαντορίνη έγινε φημισμένη για τους ντοματοκεφτέδες, πολύ πιθανόν λόγω της πολύ καλής πρώτης ύλης που είχε, που είναι τα ντοματίνια.

Υλικά

  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • ½ ξερό κρεμμύδι
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι φρυγανιά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλεύρι για το τηγάνισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Τυρί φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ μπολ τρίβουμε τις ντομάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, τον μαϊντανό, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγη φρυγανιά ακόμη, ώστε να πλάθονται οι κεφτέδες μας.
  4. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε.
  5. Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά να κάψει και τηγανίζουμε γυρίζοντας τους μία δύο φορές για 5 λεπτά περίπου.
  6. Βάζουμε τους κεφτέδες μας σε απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξουν” τα πολλά λάδια.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τυρί φέτα. Παίρνουν ιδιαίτερη νοστιμιά.

Οι ντοματοκεφτέδες χωρίς προσθήκη τυριού είναι νηστίσιμοι. Συνήθως σερβίρονται ως ορεκτικό που συνοδεύει ελαφρές σούπες, φακές, ντοματόρυζο κ.ά.

https://youtu.be/2esjNROKvhA

ντοματοκεφτέδες.jpg
ντοματοκεφτέδες.jpg1.jpg
ντοματοκεφτέδες.jpg2.jpg
ντοματοκεφτέδες.jpg3.webp

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button