Τι θα φάμε σήμερα – παστίτσιο με βαλάνες Λήμνου
Τι θα φάμε σήμερα – παστίτσιο με βαλάνες Λήμνου
Το κλασσικό παστίτσιο με κιμά και μπεσαμέλ είναι από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα ελληνικά πιάτα. Μερικοί λένε ότι μαζί με τον μουσακά και τα παπουτσάκια, τα τρία αυτά φαγητά που έχουν μπεσαμέλ, συνδυάζουν τέλεια τις πιο έντονες γεύσεις.
Η λέξη είναι ιταλική, αλλά το πιάτο καθαρά ελληνικό. Παστίτσιο στα ιταλικά σημαίνει μπερδεμένο και προφανώς επιλέχθηκε γιατί όντως περιέχει πολλά υλικά μπερδεμένα μεταξύ τους.
Πρόκειται για ένα πιάτο με βάση τα μακαρόνια και τον κιμά. Τα μακαρόνια που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως μακρόστενα, χοντρά και τρυπητά.
Ο κιμάς που περιέχει είναι τις πιο πολλές φορές μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος.
Εάν προσθέσουμε κίτρινο τυρί τριμμένο και μυρωδικά θα γίνει ακόμα πιο έντονη η γεύση του.
Πάντως, το παστίτσιο με βαλάνες (Λημνιά σπιτικά ζυμαρικά), γίνεται πιο ζουμερό και πιο γευστικό.
Το παστίτσιο από πάνω σερβίρεται με μπεσαμέλ, μια πεντανόστιμη σάλτσα που φτιάχνεται με κορν φλάουρ ή με κλασικό αλεύρι.
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. βαλάνες Λήμνου
5 κουταλιές ελαιόλαδο
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο.
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Μισή κούπα γάλα φρέσκο
300 γρ. ντομάτα ώριμη κονκασέ
Μισή κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις βαλάνες, μέτρια, όχι πολύ βρασμένα.
Σε βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα φαρδιά ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (ψιλοκομμένα) συνεχίζουμε λίγο ακόμα και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη φρυγανιά) και αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Στον πάτο του ταψιού απλώνουμε την φρυγανιά (για να απορροφήσει τυχόν ζουμιά, από πάνω βάζουμε τα φλομάρια, από πάνω τον κιμά και τέλος την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στο αερόθερμο για μισή ώρα.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού αχλαδάκι Αχιλλαδέλη.