ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – πιροσκί με γέμιση κιμά
ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – πιροσκί με γέμιση κιμά
(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)
Τα πιροσκί το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Θέλει λίγη δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο. Για γέμιση, αντί για κιμά μπορούμε να βάλουμε ζαμπόν ή τυρί (ή πατάτα για νηστίσιμο)
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 ml χλιαρό νερό (για να δουλέψει η μαγιά)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Για τη γέμιση
70-80 ml ελαιόλαδο
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή μισός-μισός με χοιρινό, κατά προτίμηση από λαιμό.
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, μια κουταλιά πάπρικα
άφθονο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε περίπου 200 ml από το χλιαρό νερό με τη μαγιά και λίγο αλάτι και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει στην επιφάνεια. Αδειάζουμε το μείγμα στη λακκούβα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μέτρια ζύμη. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό, για σχεδόν 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά -δοκιμάζουμε πιέζοντας τη ζύμη με το δάχτυλό μας. Θα πρέπει να επανέλθει και να μην μείνει λακκουβίτσα.
Γέμιση (την ετοιμάζουμε όσο φουσκώνει η ζύμη): Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει και ρίχνουμε τον κιμά.
Τον ανακατεύουμε με γρήγορες και συνεχείς κινήσεις, για να μην “βράσει” και βγάλει τα υγρά του.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί καλά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά ακόμη, μέχρι ο κιμάς να σκουρύνει καλά και να μείνει με το λαδάκι του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με βάρος 65 – 70 γρ. το καθένα (βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια). Βάζουμε κάθε κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας να ανοίξει σαν δισκάκι με διάμετρο περίπου 12 εκατοστά. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 1 – 2 κουτ. σούπας γέμιση και φέρνουμε τις άκρες του δίσκου προς τα πάνω, τσιμπώντας τις για να σφραγίσουν. Τα ζυμάρια-πιροσκί θα έχουν σχήμα βαρκούλας, με μια ραφή κατά μήκος τους.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά άφθονο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τα ζυμάρια-πιροσκί σε δόσεις. Τα τηγανίζουμε για 6 – 7 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Συνοδεύονται με μπρούσικο κρασάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη Λήμνου.