Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – πίτα με κιμά και πράσο

Τι θα φάμε σήμερα – πίτα με κιμά και πράσο

Επιμέλεια: Θ. Δημητριάδη

 ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλα για πίτα.

750 γρ. πράσα

750 γρ. ξερά κρεμμύδια

600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

5 αβγά

½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ

ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 κοφτό κουτ. του γλυκού μπαχάρι τριμμένο

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.

Ζεσταίνετε 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά. Τον ανακατεύετε συνεχώς για να σπάσουν οι σβόλοι και να γίνει σπυρωτός.

Προσθέτετε τα πράσα και τα κρεμμύδια, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το μείγμα για 20 – 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και τα πράσα. Ανακατεύετε τακτικά και αν το μείγμα στεγνώσει, προσθέτετε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσει.

Όταν γίνει το μείγμα του κιμά, το αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει από τα υγρά του, και το αφήνετε να κρυώσει.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μείγμα του κιμά με τη γραβιέρα, 4 αβγά, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό.

Αλείφετε με ελαιόλαδο το ταψί (πάτο και τοιχώματα).

Ανοίγετε τα φύλλα και στρώνετε τα μισά, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

Αδειάζετε την γέμιση, αφήνοντας τα μέσα φύλλα να προεξέχουν λίγο από το ταψί, και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα, αλείφοντας και αυτά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

Τυλίξτε τις άκρες του φύλλου, που περισσεύουν γύρω- γύρω στρίβοντάς τες ελαφρά.

Χαράζετε την επιφάνεια σε μερίδες.

Χτυπάτε 1 αβγό και αλείφετε με αυτό το τελευταίο πάνω φύλλο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45-50 λεπτά στην χαμηλότερη σχάρα του φούρνου, μέχρι να ροδίσει.

Αφήνετε για 20 λεπτά να κρυώσει και μετά σερβίρετε.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button