Απόψεις

Το αρχαίο θέατρο της Λήμνου

Το αρχαίο θέατρο της Λήμνου

Ο αρχαίος Έλληνας θεός Ήφαιστος λατρευόταν ιδιαίτερα στην Λήμνο, γι’ αυτό και το νησί έχει το προσωνύμια Νησί του Ηφαίστου. Μια ολόκληρη πόλη, η Ηφαιστία, ήταν αφιερωμένη σ’ αυτόν, με λίθινο θέατρο, που κατατάσσεται μεταξύ των αρχαιότερων του ελληνικού κόσμου. Τοποθετείται στο τέλος του 5ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Στην πρωιμότερη φάση του λίθινου θεάτρου ανήκουν η ορχήστρα, σε τέλειο και πλήρη κύκλο διαμέτρου 12,40 μ. και το κατώτερο τμήμα του κοίλου με δέκα σειρές εδωλίων. Οι επίσημοι και οι πολίτες κάθονταν στις πρώτες σειρές των εδωλίων του θεάτρου.

Για τις σειρές αυτές χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ορθογώνιες πλάκες από πωρόλιθο των λατομείων της Ηφαιστίας. Αντίθετα, τα έδρανα του επιθεάτρου, όπου κάθονταν οι γυναίκες και οι δούλοι, ήταν κτισμένα από φτηνότερα υλικά, μικρές και μεγάλες πλάκες από σχιστόλιθο και ασβεστόλιθο της περιοχής.
Η Ηφαιστία, πόλις με μεγάλη ακμή, αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Προστάτης της πόλης, όπως και ολοκλήρου του νησιού, ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της.

Νομίσματα που βρέθηκαν εδώ και παριστάνουν έναν αναμμένο δαυλό στη μία τους όψη, αποδεικνύουν ότι τελούνταν γιορτές προς τιμή του θεού Ηφαίστου, τα λεγόμενα “Ηφαίστεια”.
Σύμφωνα με τις ιστορικές/αρχαιολογικές πηγές 9 ημέρες έσβηναν όλες οι φωτιές σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια των εορτών προς τιμή του Ηφαίστου μέχρι να τις ξανα-ανάψουν με το ιερό πυρ στο τέλος της ένατης μέρας! Βλέπουμε πόσο πολύ τιμούσαν έναν Θεό που τους έμαθε τα μέταλλα και την κατεργασία τους.

Παραθέτουμε τις εντυπώσεις από επισκέπτες του θεάτρου:

Ένα ακόμα αρχαιολογικό μνημείο που μας κάνει περήφανους και μας θυμίζει από που προερχόμαστε. Μια πόλη κράτος που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από των Αλεσάντρο Ντελλα Σετα βρίσκεται κοντά στο Κοντοπουλι βορειοανατολικά του νησιού. Το όνομα της το πήρε από των Θεό Ήφαιστο που είχε ως προστάτη. Μόνιμοι κάτοικοι και ιδρυτές της ήταν οι λεγόμενοι Πελασγοί άνθρωποι με πολλές γνώσεις στην αρχιτεκτονική. Ακόμα και μετά από τόσους κατακτητές παραμένει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η πρόσβαση στο μνημείο είναι εύκολη για όλα τα οχήματα αν και έχει ένα μικρό κομμάτι από χωματόδρομο.

Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου είναι πολύ καλά διαμορφωμένος και προσβάσιμος για τα μικρά παιδιά. Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το κομμάτι των 4,7 χιλιομέτρων χωματόδρομου το οποίο «ζορίζει» τόσο το αυτοκίνητο όσο και την υπομονή σου..

Στην άκρη του νησιού.. απίστευτα όμορφο μέρος σου φέρνει στο μυαλό τα αρχαία μυστήρια. Τεράστια η “αυλή” παλαιότερα χώρος τελετών. Υπέροχη η περιοχή για τη θέα της και τη θάλασσά της..

Μια σημαντική ανασκαφή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και πολύ καλά παρουσιασμένη στο κοινό, προσιτή σε μικρούς και μεγάλους.

Πολύ ωραίος ο χώρος, αξίζει να πάτε, αλλά ΑΝ εντοπίσετε τη μία και μοναδική πινακίδα για την Ηφαιστεία έξω από το Κοντοπούλι. Από τη στιγμή όμως που θα μπείτε στο χωματόδρομο, υπάρχουν πινακίδες σε κάθε διασταύρωση. Βάλτε ρε παιδιά και στους κεντρικούς δρόμους…

Ένα υπέροχο αρχαίο θέατρο που διατηρείται σχεδόν ακέραιο χτισμένο με την χαρακτηριστική κόκκινη πέτρα του νησιού. Κρυμμένο πίσω από λόφους ξεπροβάλει μπροστά σου εντυπωσιακά μετά την τελευταία ανηφόρα. Το μονοπάτι που έχουν δημιουργήσει οι υπεύθυνοι σου δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς στο χώρο και να τραβήξεις ωραίες φωτογραφίες. Υπάρχουν επιγραφές με πληροφορίες και ιστορική αναδρομή τόσο για το θέατρο όσο και την ευρύτερη περιοχή. Το οδικό δίκτυο από την Μύρινα μέχρι την αρχαία Ηφαιστεία είναι καλό με εξαίρεση τα τελευταία 3 χιλιόμετρα που είναι χωματόδρομος .

Το Αρχαίο Θέατρο ειναι σε παρά πολύ καλή κατάσταση! Αξίζει οπωσδήποτε κάποιος να πάει να το δει. Το θέμα ειναι ότι για να πας έχει αρκετό χωματόδρομο που όπως μας είπαν δεν γίνεται να μπει άσφαλτος, επειδή υπάρχει υδροβιότοπος. Επίσης υπάρχουν 2 ενημερωτικές ταμπέλες οι οποίες ειναι κρυμμένες απο τα φυτά και δεν μπορείς να διαβάσεις τι γράφουν

Επισκεφτήκαμε την Ηφαιστία, την πρωτεύουσα των Πελασγών,την οποία προστάτευε ο Θεός Ήφαιστος. Προστάτης όλου του νησιού ο θεός, καθώς όταν ο πατέρας του Δίας τον πέταξε μικρό από τον Όλυμπο,εκείνος έπεσε στο νησί της Λήμνου και παρέμεινε κουτσός… Το αρχαίο θέατρο είναι πολύ καλοδιατηρημένο και επισκέψιμο. Ο δρόμος για να φτάσετε σ αυτό είναι χωματόδρομος στο τέλος του, αλλά η περιήγηση σας εκεί θα σας αποζημιώσει…..

Καλοδιατηρημένος χώρος. Μια ξεχωριστεί εμπειρία (και τιμή)! Μπορείς να δεις πως ψυχαγωγούνταν οι αρχαίοι Έλληνες και ελπίζω να μπορέσω να δω μια παράσταση.

Νιώθεις δέος εάν κάτσεις στις κερκίδες. Αφού πιστεύεις ότι από κάποια γωνία θα εμφανιστεί ο Ήφαιστος!! Και η θέα από τις κερκίδες μοναδική. Και τι δεν θα έδινα να έβλεπα μία παράσταση με πανσέληνο εκεί!!!

Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της. Νομίσματα που βρέθηκαν εδώ και παριστάνουν έναν αναμμένο δαυλό στη μία τους όψη, αποδεικνύουν ότι τελούνταν γιορτές προς τιμή του θεού Ηφαίστου, τα λεγόμενα “Ηφαίστεια”

Όταν κάθεσαι στο αρχαίο θέατρο πάνω στις κερκίδες και σε εναν χώρο καταπληκτικό,ένα ρίγος σε μεταφέρει 2,500 χρόνια πριν στον χρόνο. Η παράσταση ανεβάζει επίπεδο σε όλους τους τομείς. Μία απίθανη εμπειρία.

Απίστευτο! Τα καθιστικά και όπου οι αρχαίοι Έλληνες περπατήσαμε & Σάβ – αξίζει τα 5 χλμ. διαδρομή για να φτάσετε εκεί. Καλή παρουσίαση με καλές πληροφορίες – και όλα δωρεάν – ανοιχτό έως τις 3μμ όπως όλες οι τοποθεσίες της Λήμνου.

Πρόκειται για μια όμορφη τοποθεσία και έχει αποκατασταθεί επαρκώς. Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς ήταν πριν από πολλούς αιώνες. Από την άλλη πλευρά, βλέποντας μια ζωντανή παράσταση εδώ είναι απίστευτη. Η ακουστική είναι εξαιρετική, και η ατμόσφαιρα μαγική. Εάν υπάρχει μια παράσταση στο την Ηφαιστεία ενώ είμαστε στη Λήμνο, μπορούμε πάντα να πάμε.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button