Περιοδικό

Το χρυσό μετάλλιο της 8χρονης Λουκίας

Το χρυσό μετάλλιο της 8χρονης Λουκίας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όλοι θαυμάσαμε συγκινηθήκαμε και χειροκροτήσαμε τα ΑΜΕΑ που πήραν μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι.  Η ελληνική αποστολή έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας (9/9) στην Αθήνα γεμάτη χαμόγελα και με τον κόσμο να την αποθεώνει. Η παρουσία της ελληνικής αποστολής ήταν εξαιρετική έχοντας απολογισμό 13 μετάλλια.

Υπάρχει, όμως, κι ένα 14ο μετάλλιο. Το κατέκτησε η 8χρονη Λουκία, η οποία έχει κινητικά προβλήματα. Με πανελλήνιο και παγκόσμιο ρεκόρ: Κατέκτησε τον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου στα 2.917 μέτρα!

Η συγκινητική της ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το «βουνό των θεών», δίνει μαθήματα ζωής και δείχνει πως με αγάπη και αφοσίωση, κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Είναι μια ιστορία θάρρους, αλληλεγγύης και αντοχής.

Ο Σωτήρης Μπαρμπαρόσος, που είναι ορειβάτης και στα πιο επικίνδυνα και δύσκολα μέρη της ανάβασης ανέλαβε να κουβαλήσει τη Λουκία στις πλάτες του μέχρι την κορυφή, περιέγραψε με συγκίνηση την εμπειρία αυτή, τονίζοντας πως όλα ξεκίνησαν από μια αυθόρμητη συζήτηση.

Όπως ανέφερε είχε αρχικά συζητήσει με φίλους για την ιδέα να επιχειρήσουν την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, όταν η μικρή Λουκία τυχαία βρέθηκε εκεί κοντά, άκουσε τη συζήτηση, και με παιδική αφέλεια εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει. Η ερώτησή της ήταν απλή: «Μπορώ να έρθω κι εγώ;». Για τον Σωτήρη και την υπόλοιπη ομάδα, η απάντηση ήταν αμέσως θετική. Η πεποίθησή τους ότι ο άνθρωπος δεν έχει όρια τους ώθησε να εντάξουν τη Λουκία στην προσπάθειά τους.

«Είχαμε μία συζήτηση με κάποιους φίλους, προκειμένου να επιχειρήσουμε την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, η Λουκία, με την παιδική της αθωότητα, χωρίς να έχει ιδέα από το πόσο δύσκολο, και σε μερικά μέρη παράτολμο είναι να ανεβεί κανείς, μας ρώτησε: “Με παίρνετε κι εμένα;”. Κάναμε μια μικρή σύσκεψη, και αμέσως αποφασίσαμε να την πάρουμε μαζί μας. Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, διότι πιστεύουμε ότι κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί όταν υπάρχει θέληση. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης υπήρξαν πολλές πράγματι δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα όταν η ομάδα έπρεπε να περάσει από απότομα βράχια, με επικίνδυνους και απότομους γκρεμούς να δεσπόζουν και από τις δύο πλευρές. Η ασφάλεια της Λουκίας ήταν η απόλυτη προτεραιότητα και η ομάδα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για να βεβαιωθεί πως όλα θα πήγαιναν καλά. Με μεγάλη προσοχή και υπομονή καταφέραμε να συνεχίσουμε την ανάβαση, κρατώντας την ασφαλή σε όλη τη διαδρομή.

Βασικό στοιχείο της επιτυχίας μας ήταν η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη, καθώς όλοι είχαμε κοινό στόχο και ήμασταν αποφασισμένοι να τον πετύχουν με ασφάλεια. Μα έδινε έξτρα δύναμη η σκέψη πόσο ευτυχισμένη θα ήταν η Λουκία εάν θα τα καταφέρναμε.

Όσοι έχουν ανεβεί στον Μύτικα ξέρουν πόσο δύσκολα και επικίνδυνα είναι τα τελευταία 200 μέτρα πριν από την κορυφή. Πολλοί ορειβάτες φτάνουν μέχρις εκεί, δεν τολμούν να τα ανεβούν και επιστρέφουν.  Εμείς, όμως θέλαμε πάρα πολύ να το κάνουμε, για χατίρι της Λουκίας.

Όταν φτάσαμε στην κορυφή τα αισθήματα μας ήταν πολύ έντονα και ανεπανάληπτα. Ωστόσο προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, γιατί σαν ορειβάτες ξέραμε ότι η κατάβαση και η επιστροφή είναι ακόμα πιο δύσκολη. Τα καταφέραμε, όμως, και δόξα το θεό ολοκληρώσαμε την επιστροφή χωρίς καμία απώλεια, ασφαλείς και ευτυχισμένοι. Περισσότερο από όλους, η μικρή Λουκία, η οποία τώρα δίκαια και με περηφάνεια μπορεί να διηγείται σε όλους πώς κατέκτησε  την κορυφή του πιο ψηλού βουνού της Ελλάδας.

Καμιά φορά, ανάμεσα σε σοβαρό και αστείο, μας ξαναρωτά εάν θα πάμε πάλι να ανεβούμε στον Όλυμπο, κι αν θα την ξαναπάρουμε μαζί μας…!».

 

Ο Σωτήρης Μπαρμπαρόσος λέει ότι το μήνυμα που στέλνει η ιστορία της Λουκίας σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι πως «δεν υπάρχουν όρια στον άνθρωπο». Αυτός που θέλει πολύ κάτι, βρίσκει και τον τρόπο. Ότι τις πιο πολλές φορές όλα είναι θέμα μυαλού, προετοιμασίας, ομαδικότητας και θέλησης. Η ανάβαση της Λουκίας έδειξε πως οι δυσκολίες δεν πρέπει να απογοητεύουν κανέναν, και πως ο άνθρωπος μπορεί να υπερνικήσει τα εμπόδια όταν υπάρχει θέληση.

Όπως δηλαδή κάνουν οι αθλητές που πήραν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησαν τα 13 μετάλλια.

Το 14ο χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ το δίνουμε όλοι στην μικρή Λουκία!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button