Στο παναγύρ’ – Γιορτές Λημνιάς Γης Δείτε πότε , πως και που !
Στο παναγύρ’
Γιορτές Λημνιάς Γης
Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2024 γιορτάζουμε τη Λημνιά Γη και τους καρπούς της, την αγροδιατροφική της κληρονομιά και τις νέες ιδέες για την ευημερία του νησιού. Κοντά μας θα έχουμε τους ανθρώπους που με σεβασμό τη φροντίζουν και την καλλιεργούν, προσκεκλημένους και επισκέπτες.
Από τις αρχές του 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος «Terra Graeca: Small Farm to Market», το MedINA αναπτύσσει σειρά δράσεων και εργαλείων για την πολύπλευρη ενδυνάμωση των παραγωγών του νησιού, μέσω της αειφόρου επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού και της πιστοποίησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του Προγράμματος, θα γιορτάσουμε τον αγροδιατροφικό πολιτισμό της Λήμνου και τις προσπάθειες όσων συμμετέχουν στο κοινό εγχείρημα! Παράλληλα, γιορτάζουμε και την πρόσφατη εγγραφή της Αμπελοοινικής Παράδοσης της Λήμνου στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 7-10 μ.μ., στήνουμε μαγειρέματα -σε ανοιχτή κουζίνα στη Μύρινα (στην πλατεία Υψιπύλης)- όπου μαγείρισσες και μάγειρες του νησιού εμπνέονται από τοπικές πρώτες ύλες και δημιουργούν απλά πιάτα, καλώντας παρευρισκόμενους και περαστικούς να γευτούν την παράδοση της Λήμνου! Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούμε ένα μικρό οδοιπορικό στην παραγωγική ενδοχώρα της Λήμνου, γνωρίζοντας από κοντά παραγωγούς του νησιού και συζητώντας μαζί τους.
Η καρδιά της Λήμνου χτυπά στις μάντρες και στους φούρνους, στα χωράφια και στα αλώνια, στη θάλασσα και στους κάμπους. Ξεσπά σε γεύσεις και μυρωδιές, με καρπούς πολλούς, λαφύρια και τυριά, αρβύθια και ασπρομυτ’ και φασούλια. Ο αγροδιατροφικός πολιτισμός της είναι το γόνιμο έδαφος που μάς ενώνει δημιουργικά για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.
Το εορταστικό διήμερο και όλο το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market» υλοποιείται από το MedINA με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Ευχαριστίες:
Οι «Γιορτές Λημνιάς Γης» πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του Δήμου Λήμνου, στον οποίο θα θέλαμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες για την άδεια παραχώρησης χρήσης της πλατείας Υψιπύλης καθώς και όλη την υλικοτεχνική υποστήριξη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Λήμνου για την πολύτιμη συμβολή και συμμετοχή, μέσω του εκπαιδευτή σεφ Ηλία Κελεμένη και του σπουδαστή μάγειρα Γιάννη Κάβουρα, καθώς και στις μαγείρισσες Μιχαλίτσα Καγκή, Μάλαμα Μπανάβου, Νικολέττα Πρέκα και Σόφη Χαψή για τις τοπικές νοστιμιές που θα μας μαγειρέψουν. Ένα θερμό ευχαριστώ και στα οινοποιεία Γκαράλη και Χατζηγεωργίου που θα μας καλωσορίσουν στις εγκαταστάσεις τους και μαζί θα περιηγηθούμε στην αμπελοοινική παράδοση του νησιού.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα του χορηγούς επικοινωνίας, τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς Limnos FM100 και Μ.Ε.Α.Σ – Ράδιο Λήμνος 97.9, που συμβάλουν στην προώθηση των εκδηλώσεων και την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τους χορηγούς τοπικών προϊόντων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των πιάτων και θα προσφερθούν στους επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα: Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Λήμνου «Η Ένωση», Αναψυκτικά ΚΡΗΝΗ, Αρβανίτης Α.Ε., ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΗΘΡΑ, Μανιτάρια Λήμνου (Γιώργος Χατζηπαυλίδης / Χρήστος Καγκής), Μαυρουδής Ιωάννης, Οικογένεια Ποριάζη, Σαλαμουσάς Agrifood, Χατζόγλου Γεωργία και Χρυσάφη Παραδοσιακά Προϊόντα Λήμνου.