2024
Περιοδικό

Το παγωτό είχε τη δική του ιστορία!

Γράφει η Γεωργία Γούλα
Το παγωτό είχε τη δική του ιστορία!

Και τώρα που μπήκε για τα καλά η ζέστη, ένα από τα πιο αγαπημένα επιδόρπια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου φέρνει χαρά και δροσιά στον ουρανίσκο μας, είναι μα τι άλλο, από ένα παγωτό;
Τι κρύβεται όμως πίσω από την ιστορία του παγωτού;
Πώς ανακαλύφθηκε αυτή η δροσερή χαρά που πλημμυρίζει το στόμα μας, από την εποχή της παιδικής μας ηλικίας έως σήμερα;
Αλήθεια ποιος δε θυμάται τον εαυτό του κάθε καλοκαίρι που μετρούσαμε, πόσα παγωτά φάγαμε, ώστε να αναδειχθούμε οι νικητές στην παιδική μας παρέα;
Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με τα καλοκαιρινά θαλάσσια μπάνια…!
Η ιστορία όμως του παγωτού, ξεκινά από πολύ παλιά, λέγεται ότι στην Αρχαία Κίνα, έφτιαχναν παγωτό με πάγο και γάλα, σκληρής υφής, με το πέρασμα όμως των χρόνων, το παγωτό εξελίχθηκε και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, στην Αρχαία Ρώμη ο Καίσαρας, διέταζε τους δούλους του να συλλέξουν πάγο από τα χιονισμένα βουνά και να το συνδυάσουν με κόκκινα φρούτα, μάλλον κάτι αντίστοιχο σαν τη σημερινή γρανίτα.
Στα καθ’ ημάς, ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε λάτρης και εφευρέτης παγωτού, καθώς λέγεται ότι προτιμούσε στον πάγο να αναμιγνύονται φρούτα και μέλι και να του προσφέρονται σε αυτόν και στους στρατιώτες του.
Στην αρχαία αγορά των Αθηνών, επίσης πουλούσαν τον πάγο πλημμυρισμένο από φρούτα και μέλι!
Ο Αρχαίος Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης, συνταγογραφούσε αγωγή στους ασθενείς του πάγο, διότι ο πάγος ενίσχυε την ευεξία τους, καθώς αύξανε το προσδόκιμο ηλικίας τους και αποτελούσε σημάδι ευζωίας, σύμφωνα με τα λεχθέντα της εποχής.
Η έκπληξη όμως, έρχεται από την πρώτη μηχανή παγωτού που κατασκευάστηκε το 1936 από τον Τομ Κάρβελ στις ΗΠΑ, τον δικό μας Έλληνα και εξωτερικό μετανάστη Αθανάσιο Καρβέλα, ο οποίος έκανε την παραγωγή παγωτού πιο εύκολη, εφηύρε παγωτομηχανή που έφτιαχνε κρέμα με φρέσκια μαλακιά υφή, με αποτέλεσμα να θέσει εξολοκλήρου τις βάσεις, την απαρχή δηλαδή για τη βιομηχανία παγωτού, όπως την ξέρουμε ως τις μέρες μας!
Ο καινοτόμος λοιπόν Αθανάσιος Κάρβελ, με την “Carvel Ice Cream” πλέον, από τις πιο γνωστές μάρκες στις ΗΠΑ, έως το 1951 υπήρξαν εκατό καταστήματα “Carvel Ice Cream” σε όλη την Αμερική!
Επίσης, στην μεταπολεμική Ελλάδα, μια Ελλάδα πλέον εκσυγχρονισμένη που ακολουθούσε πιστά τις γαστρονομικές τάσεις και γευστικές απολαύσεις της εποχής, μιας παγωμένης κρέμας, το παγωτό κατείχε πλέον τη θέση που του άρμοζε!
Πλανόδιοι παγωτατζήδες περιφέρονταν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πλατεία, πουλώντας παγωμένη κρέμα με αποξηραμένα φρουτάκια, το πασίγνωστο και δημοφιλές τότε κασάτο ή κασάτα, δηλαδή μπωλ στα αραβικά, που σερβιριζόταν στις επισκέψεις στα σπίτια σε φέτες, ή μπάλα κασάτο σε χωνάκι από τον παγωτατζή της γειτονιάς!
Επίσης κρέμα βανίλια, καϊμάκι, μαστίχα, που τα τοποθετούσαν μέσα σε ένα μεγάλο κάδο ή αλλιώς δοχείο μακρόστενο με κολώνα πάγου, διαλαλώντας την γλυκιά παγωμένη πραμάτια τους!
Η λαχτάρα για παγωτό δεν τελειώνει όμως εδώ, συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα τον ουρανίσκο με αμέτρητες γεύσεις…!
Δημοφιλές παγωμένο γλύκισμα με αμέτρητες γεύσεις και υφές, καθώς και τρόποι σερβιρίσματος, σε χωνάκι ή αλλιώς πύραυλο, κύπελλο ή ξυλάκι, παγωτό σάντουιτς, τούρτες, βάφλες, τηγανίτες με παγωτό ή παγωτίνια, ακόμα και μέσα σε καλοκαιρινά παγωμένα κοκτέιλς ή σάλτσες!
Αμέτρητες γεύσεις παγωτού, όπως φρούτων, γιαουρτιού, αλκοόλ μέχρι γεύση τζατζίκι και τσιζκέικ, τσουρέκι και τιραμισού, παγωτό λουκούμι, μπακλαβά, μοχίτο και αλμυρές γεύσεις, όπως αλμυρή καραμέλα ή πικρή σοκολάτα καθώς και πικάντικη!
Από τις κλασσικές γεύσεις μέχρι τις πιο πρωτότυπες και πολυποίκιλες, το παγωτό συνεχίζει να εξελίσσεται και να μας συντροφεύει σε κάθε περίσταση, καθώς πλέον υπάρχει και παγωτό με 0% ζάχαρη και λιπαρά για υγιεινή απόλαυση.
Το παγωτό, ήταν και θα είναι είναι ο γευστικός πρωταγωνιστής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε διάφορες εκδηλώσεις και γεγονότα και θα σερβίρετε σε γενέθλια, πάρτι, γιορτές, γάμους, βαπτίσεις και άλλα πολλά…
Ας αφεθούμε λοιπόν, στην παγωμένη γλυκιά κρέμα, στον παγκόσμιο γλυκό πειρασμό και ας βάλουμε μπόλικες μπάλες παγωτού στο μπολάκι μας με ή χωρίς ζάχαρη!
Καθώς λοιπόν οι θερμοκρασίες θα  ανεβαίνουν, εμείς θα δημιουργούμε γλυκές παγωμένες κρεμώδεις αναμνήσεις, με το παγωτό που θα φτιάχνουμε εμείς, για την οικογένειά μας και τους φίλους μας!
Το παγωτό είναι εδώ, καλή δροσερή καλοκαιρινή απόλαυση!

Γεωργία Γούλα

Γραφίστρια, Συγγραφέας, Πτυχιούχος Μ.Ε.Χ.Α, Φοιτήτρια Κοινωνικών Επιστημών

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button