Περιοδικό

Το ποιος είναι ΑΜΕΑ το αποφασίζει η ίδια η κοινωνία που ζούμε!!!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κάθε κοινωνία χαρακτηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από το πως συμπεριφέρεται απέναντι στους ηλικιωμένους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με αφορμή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μια συμπολίτισσά μας, σχετικά με το αν αυτά τα άτομα έχουν στην κοινωνία της Λήμνου τη θέση που τους αξίζει ξεκίνησε μια συζήτηση και οφείλω να καταθέσω την άποψή μου,

Ξεκινάω με το προφανές. Στο νησί μας, σαφέστατα τα ΑΜΕΑ άτομα δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει. Η πιθανή παρατήρηση κάποιου ότι έτσι γίνεται παντού δεν με ικανοποιεί. Εμείς εδώ ζούμε και αυτά τα άτομα δεν τα ενδιαφέρει πως συμπεριφέρονται στα ΑΜΕΑ στην Αυστραλία. Επίσης δεν θα περιορισθώ στα κοινότοπα (πχ. ότι δεν σεβόμαστε τις θέσεις πάρκινγκ που τους αναλογούν), αλλά επιτρέψτε μου να κάνω μια διαφορετική προσέγγιση.

Το ποιος είναι ΑΜΕΑ το αποφασίζει η ίδια η κοινωνία που ζούμε!!! Αν δεν μπορώ να περπατήσω σε έναν δρόμο της πόλης μου (και τέτοιους έχουμε πολλούς)  γιατί είναι γεμάτος τρύπες και επικίνδυνος για την σωματική μου ακεραιότητα, τότε και εγώ είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες και ας έχω δύο πόδια. Αν όμως υπήρχε πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για όσους βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, τότε δεν θα συζητούσαμε για την αδυναμία τους να μετακινηθούν και (τουλάχιστον στο θέμα της μετακίνησης) θα δικαιούμασταν σαν κοινωνία να επικαλούμαστε πως φροντίζουμε να μην νιώθουν ανεπαρκείς.

 

Δεν είναι κρυφό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Πλήθος κονδυλίων έχουν κατά καιρούς αξιοποιηθεί (από αυτούς που πραγματικά θέλουν) στην Ελλάδα με σκοπό να αρθούν οι διακρίσεις. Μια σωστά δομημένη τοπική κοινωνία που έχει τους ηγήτορες που της αξίζουν και δεν περιορίζεται στις εκρήξεις λύπησης κάθε φορά που προκύπτει ένα θέμα για τους ΑΜΕΑ μπορεί και πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω.

 

Όσον αφορά το θέμα της εργασίας των ΑΜΕΑ, ακολουθεί ότι συμβαίνει και στα υπόλοιπα θέματα. Ενώ υπάρχει ειδικός νόμος που προβλέπει τις θέσεις για ΑΜΕΑ στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν διακρίνουμε πουθενά αυτή την πρόβλεψη. Στον δε ιδιωτικό τομέα ούτε συζήτηση. Να με συγχωρέσουν κάποιοι αν επικεντρώνομαι τον δημόσιο τομέα, αλλά εκεί η κοινωνία δείχνει το πρόσωπό της. Και στην παρούσα φάση το πρόσωπο που δείχνει η κοινωνία της Λήμνου σε άτομα σαν και εσένα δεν μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι.

Παλεύεται για τα αυτονόητα και το ξέρουμε. Συνεχίστε! Είμαστε όλοι δίπλα σας!

Υ.Γ. Στην Αρχαία Ελλάδα είχαν φροντίσει να εντάξουν και στο δωδεκάθεο ένα θεό ΑΜΕΑ, τον ΗΦΑΙΣΤΟ. Αν λοιπόν, θέλουμε να επικαλούμαστε πως είμαστε το νησί του Ηφαίστου, ας κάνουμε αυτό που πρέπει για όλα αυτά τα άτομα που μας χρειάζονται, ώστε να μην μας χρειάζονται!                                        

  Θωμάς Λούκας MD, MSc, PhD

 Επικεφαλής παράταξης

“ΙΣΧΥΡΗ ΛΗΜΝΟΣ”

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button