Το πρώτο “γυράδικο” στη Νορβηγία, πιο Βόρεια δε γινεται!
Άνοιξε το πρώτο γυράδικο στη Νορβηγία
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, Σπάρτακος Σταμπουλίδης, από τον περασμένο Νοέμβριο και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, άνοιξε μαζί με συνέταιρο ένα ελληνικό γυράδικο στην «καρδιά» της νορβηγικής πόλης του Μπέργκεν, το «Gyros House Sentrum». Από τότε, σερβίρει στους Νορβηγούς αλλά και σε όλους τους ξένους που ζουν εκεί, γύρο χοιρινό και κοτόπουλο «τυλιγμένο» σε ελληνική πίτα με τζατζίκι.
Λέει ο κ. Σταμπουλίδης.
«Ο γύρος είναι ακριβώς όπως και ο ελληνικός. Αρκετοί Νορβηγοί έχουν έρθει στην Ελλάδα και τον γνωρίζουν. Μας λένε ότι τρώγοντας τούς έρχονται αναμνήσεις από τις διακοπές τους και πως παίρνουν μια “γεύση” από Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δοκιμάζουν για πρώτη φορά.
Το σίγουρο είναι ότι αρέσει σε όλους. Έτσι μας λένε τουλάχιστον…
Το μαγαζί άνοιξε λίγο πριν από το τέλος του 2020 και τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν στη Νορβηγία για την πανδημία επέτρεψαν στους νέους επιχειρηματίες να λειτουργούν ως take-away. Ήμασταν ανοιχτά και δεν κλείσαμε ποτέ. Ο κόσμος ήταν στο σπίτι εξαιτίας των μέτρων και έκανε τις παραγγελίες του.
Μπορεί η γεύση να αρέσει ιδιαίτερα, ωστόσο αυτό που τους μπερδεύει, κάπως, είναι ο τρόπος που σερβίρεται. Δυσκολεύονται να συνηθίσουν να τρώνε τυλιχτό.
Εκτός από Νορβηγούς, έχουμε παραγγελίες και από Έλληνες που ζουν στην περιοχή αλλά και από πολλούς ακόμη ξένους που έρχονται και τρώνε σ’ εμάς.
Οι πίτες για το τύλιγμα του γύρου έρχονται από την Ελλάδα, ενώ τα κρέατα είναι ντόπια. Ο γύρος που φτιάχνουμε είναι ο κλασικός. Αν κι εγώ είμαι από Θεσσαλονίκη, δεν το κάναμε με μουστάρδα και κέτσαπ γιατί δεν το ξέρουν οι περισσότεροι.
Οι Σκανδιναβοί επισκέπτονται κυρίως Κρήτη και Ρόδο στις διακοπές τους και θέλαμε το φαγητό να τούς είναι πιο οικείο. Τους εξηγούμε όσο μπορούμε για τα υλικά που μπορούν να προσθέσουν, όμως αυτό που τους αρέσει περισσότερο είναι το τζατζίκι και το κρεμμύδι.
Για κάποιο περίεργο λόγο, στους Νορβηγούς δεν αρέσει η ντομάτα στον γύρο, αν και τρελαίνονται για χωριάτικη σαλάτα».
Ο κ. Σταμπουλίδης επισημαίνει ότι οι περισσότερες παραγγελίες έρχονται από νεότερους σε ηλικία πελάτες.
Ένας γύρος κοστίζει περίπου 10 ευρώ, επειδή η Νορβηγία είναι μια σχετικά ακριβή χώρα. Την μεγαλύτερη παραγγελία έως τώρα στο κατάστημα την έκανε ένας Έλληνας, ο οποίος μάζεψε φίλους στο σπίτι και όλοι μαζί είπαν να φάνε τα γνωστά πιτόγυρα.
Οι δουλειές πάνε πολύ καλά και ο κ. Σταμπουλίδης είναι ενθουσιασμένος και τρίβει τα χέρια του!