Περιοδικό

Το πρόβειο γάλα μειώνει τη χοληστερίνη

Το πρόβειο γάλα μειώνει τη χοληστερίνη

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Η τακτική κατανάλωση γάλακτος δεν συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, όπως δείχνει μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση γάλακτος δεν αυξάνει την χοληστερίνη, αλλά μάλλον την μειώνει.

 

Οι ερευνητές από την Βρετανία, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Βιμάλ Καράνι του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα Παχυσαρκίας «International Journal of Obesity», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τρεις μεγάλες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τόσο «καλής» (HDL) και όσο «κακής» χοληστερίνης (LDL), μολονότι ο μέσος δείκτης μάζας του σώματός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου γάλα.

 

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι πίνουν τακτικά γάλα έχουν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση γάλακτος δεν είναι αναγκαία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και στο σωματικό λίπος όσων πίνουν γάλα», δήλωσε ο δρ Καράνι.

 

Συμπέρασμα: Μπορούμε να πίνουμε άφοβα και τακτικά γάλα, ιδιαίτερα το πρόβειο που παράγεται στη Λήμνο, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και από το οποίο παράγονται τα περίφημα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου (φέτα καλαθάκι, σκληρό μελίχλωρο, κουσκούσι, γιαούρτι, τραχανάς κ.ά.).

 

(πηγή: ΠρώτοΘέμα)

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button