Λήμνος

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης…

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης...

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Το 1973 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε μια τράπεζα για να τη ληστέψουν, απήγαγαν 4 υπαλλήλους και τους κρατούσαν όμηρους για 6 μέρες στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Μετά τη σύλληψη τους ακολούθησε δίκη και οι όμηροι, αντί να τους κατηγορήσουν, προσπάθησαν να μαζέψουν χρήματα για να ενισχύσουν οικονομικά τους δράστες απαγωγείς τους – και μάλιστα αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον τους.

Τότε έγινε ευρύτερα γνωστή αυτή η αρρωστημένη κατάσταση, το ψυχολογικό φαινόμενο, όπου το θύμα φτάνει σε σημείο να ενδιαφέρεται ή και να αγαπάει τον θύτη του, να παίρνει το μέρος του και να τον υπερασπίζεται – ενώ κανονικά θα έπρεπε να τον μισεί.

Οι αστυνομικοί και οι ψυχολόγοι το ερμηνεύουν ως έναν αμυντικό μηχανισμό επιβίωσης, που οφείλεται στον φόβο και την απόγνωση.

 

Με απλά λόγια, στην Ελλάδα αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση τη λέμε, “Σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω”.

Κι όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι έχουμε κολλήσει αυτήν την κακιά αρρώστια: Ψηφίσαμε και ετοιμαζόμαστε πάλι να ψηφίσουμε τους ίδιους.

Ποιους;

Aυτούς που βούλιαξαν τη χώρα μας στο χρέος, που μας λήστεψαν με τους φόρους, που έκοψαν στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις μας, που πλειστηριάζουν τα σπίτια μας, που μας ανάγκασαν να βάλουμε λουκέτο στις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά μας, που έφεραν στα όρια της φτώχειας έναν στους τρεις Έλληνες, που γέμισαν παντού να πληρώνουμε ογδόντα δύο (82) διόδια μετωπικά και πλευρικά, που πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη, που πληρώνουμε το χαράτσι ΕΝΦΙΑ, που έκοψαν το ΕΚΑΣ, που γεμίσαμε συσσίτια, που ξεπούλησαν την εθνική μας περιουσία, που απολύσαν εργαζόμενους, που έδιωξαν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, που διπλασίασαν την προκαταβολή φόρου, που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και δεν επιστρέφουν τις παράνομες κρατήσεις, που ανάγκασαν χιλιάδες να αυτοκτονήσουν κλπ. κλπ.

 

Τόσο πολύ έχει μπει στο πετσί μας η μιζέρια; Τόσο πολύ μαζοχιστές έχουμε γίνει;

Εκεί καταντήσαμε; Πάλι τους ίδιους;   

Ο Αϊνστάιν είχε πει πολύ σοφά, Μη περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα εάν συνεχίζεις να κάνεις τα ίδια πράγματα.

Από ότι φαίνεται, τους ίδιους λύκους φαίνεται ότι πάλι θα ψηφίσουμε, να φυλάξουν εμάς τα πρόβατα.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button