2025
Περιοδικό

Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας εφευρέτης του μαλακού παγωτού στην Αμερική

Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας εφευρέτης του μαλακού παγωτού στην Αμερική

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όλοι αγαπάμε το παγωτό και μερικοί από εμάς το πρώτο παγωτό που δοκιμάσαμε ήταν σε γκοφρέτα χωνάκι. Αυτό το μαλακό παγωτό στην Αμερική εφευρέθηκε από τον Τομ Κάρβελ, έναν Έλληνα μετανάστη από την Ελλάδα που πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Tom Carvel είχε το όνομα Αθανάσιος Καρβέλας πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου ίδρυσε την μάρκα παγωτού και το franchise Carvel. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906 και μετανάστευσε στην Αμερική όταν ήταν ακόμα μικρό παιδί. Εκεί εφηύρε το παγωτό μηχανής και το όνομά του έγινε θρύλος, αφού η Carvel Ice Cream είναι από τις πιο γνωστές μάρκες στις ΗΠΑ, με περισσότερα από πεντακόσια καταστήματα και ένα ευρύ επιχειρηματικό δίκτυο.

Όταν η οικογένεια Καρβέλα πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει από την τότε φτωχή Ελλάδα για τη γη της επαγγελίας στο Κονέκτικατ ο Θανάσης Καρβέλας ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Λίγα χρόνια αργότερα ο πατέρας του Ανδρέας πουλούσε κρασί σε ελληνικά εστιατόρια στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης. Στα 23 του, ο Θανάσης, ένα ανήσυχο πνεύμα, είχε προσπαθήσει και είχε αφήσει αρκετές δουλειές. Μέχρι τότε, είχε αλλάξει το όνομά του στο πιο αμερικανικό «Tom Carvel».

Πώς ανακάλυψε το παγωτό μηχανής

Όλα ξεκίνησαν τυχαία λόγω ενός σκασμένου ελαστικού το 1934.

Ήταν τότε που αποφάσισε να γίνει πωλητής παγωτού. Δανείστηκε δεκαπέντε δολάρια από τη μέλλουσα σύζυγό του και βγήκε στους δρόμους του Χάρτσντεϊλ της Νέας Υόρκης με το φορτηγό του, πουλώντας παγωτό από ένα από το φορτηγό.

Ήταν Εθνική Ημέρα Μνήμης το 1934, μια από τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όταν έσκασε το λάστιχο του φορτηγού του και έπρεπε να μπει σε ένα πάρκινγκ, που βρισκόταν δίπλα σε ένα κατάστημα αγγειοπλαστικής. Στο μεταξύ, το παγωτό του είχε αρχίσει να λιώνει.

Έτρεξε στο κατάστημα αγγειοπλαστικής για να ζητήσει να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια για να σώσουν τα εμπορεύματά του και ρώτησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος αν θα μπορούσε επίσης να πουλήσει το παγωτό του επί τόπου. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αγγειοπλαστικής συμφώνησε αμέσως και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας άρχισε να πουλά το λιωμένο παγωτό του στους περαστικούς.

Αποδείχθηκε τότε ότι λάτρευαν πραγματικά το σχεδόν λιωμένο, «μαλακό» παγωτό του και μέσα σε δύο μέρες, ο Έλληνας έμπορος είχε πουλήσει κάθε κομμάτι από το παγωτό που είχε στο φορτηγό του.

Ξαφνικά του φάνηκε ότι ήταν πραγματικά πιο εύκολο να πουλήσει το παγωτό του από μια σταθερή τοποθεσία και τον εντυπωσίασε ότι στον κόσμο άρεσε πολύ το μαλακό παγωτό. Δύο χρόνια αργότερα αγόρασε το αγγειοπλαστείο όπου είχε βιώσει την ανακάλυψή του και το μετέτρεψε σε ένα παγωτατζίδικο στην άκρη του δρόμου.

Μέχρι τότε, είχε δημιουργήσει τη φόρμουλα για να φτιάξει αυτό που έγινε γνωστό ως παγωτό που σερβίρεται μαλακό. Το κατάστημά του ήταν το πρώτο που πούλησε μαλακό παγωτό, δηλαδή παγωτό μηχανής. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό παγωτό της εποχής, το «μαλακό παγωτό» παρασκευαζόταν με μια μυστική φόρμουλα βασισμένη σε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής που εφευρέθηκε από τον Carvel. Το μείγμα διατηρήθηκε στη μηχανή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αλλά χωρίς να το παγώσει, όπως το παραδοσιακό παγωτό χωνάκι ή το παγωτό σε κουτί.

Το 1936 ο Carvel παρουσίασε την πατενταρισμένη μηχανή του που έφτιαχνε φρέσκο, μαλακό παγωτό και ίδρυσε την Carvel Corporation. Η ιδέα ήταν πολύ επιτυχημένη από την αρχή και τα επόμενα έντεκα χρόνια, ο Carvel πούλησε τις «Miracle Machines» του σε αμέτρητα καταστήματα παγωτού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ωστόσο, πολλοί καταστηματάρχες δυσκολεύτηκαν να χειριστούν σωστά τις μηχανές του, έτσι ο μεγιστάνας του παγωτού βρήκε τη λύση να επισκεφτεί τους πελάτες του αυτοπροσώπως και να τους συμβουλέψει για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι μηχανές τους.

Η ιδέα του να δημιουργήσει καταστήματα παγωτού με το δικό του όνομα καθώς και οι συμβουλές του προς τους καταστηματάρχες μπορούν να συγκριθούν με τον τύπο της εμπορικής οντότητας που σήμερα γνωρίζουμε ως franchise. Το πρώτο του franchise άνοιξε εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1951 υπήρχαν εκατό καταστήματα Carvel Ice Cream σε όλη την Αμερική.

Μια άλλη καινοτομία που τον έκανε διάσημο ήταν ότι ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη της εταιρείας που ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη διαφήμιση των προϊόντων του. Διαφημίσεις με την χαρακτηριστική φωνή του μεταδόθηκαν στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια στην τηλεόραση. Ο άντρας με το λευκό μουστάκι έγινε γνωστή φιγούρα στα περισσότερα αμερικανικά σπίτια. Η εταιρεία του Carvel άρχισε τότε να φτιάχνει τούρτες παγωτό σε καινοτόμα σχήματα. Η τούρτα παγωτού φάλαινας, καθώς και οι γιορτινές του τούρτες με παγωτό Άγιο Βασίλη, έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Ο Τομ Κάρβελ πέθανε το 1990 σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών, αφήνοντας πίσω του μια εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία με πεντακόσια καταστήματα και μια κληρονομιά να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους με το παγωτό του. Το Carvel Ice Cream είναι μία ακόμη από τις πολλές ιστορίες επιτυχίας στην ιστορία των Ελληνοαμερικανών.

Και μέχρι σήμερα θεωρείται ο «βασιλιάς του παγωτού».

(πηγή: iefimerida 12-8-23)

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button