Περιοδικό

Του αγίου Θεοδώρου σήμερα. (Χρόνια Πολλά, Θόδωρε ! )

Του αγίου Θεοδώρου σήμερα

Επιμέλεια : Θόδωρος Δημητριάδης – (LimnosNea/gr :  Χρόνια πολλά, Θόδωρε !)

Γιορτάζουν σήμερα οι Θεοδώρες και οι  Θοδωρήδες. Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι συνεργάτες της εφημερίδας μας Θόδωρος Μπαβέας και Θόδωρος Δημητριάδης.

Τον καλό γιατρό αιματολόγο κ. Μπαβέα τον ξέρουμε όλοι, όχι μόνο για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο νησί μας, αλλά γενικά για την ανθρωπιά και την προσφορά του. Τα επιστημονικά ενημερωτικά άρθρα του καθώς και οι πολύ όμορφες φωτογραφίες που μας στέλνει από τα Ρηχά Νερά και άλλα μέρη του νησιού δημοσιεύονται τακτικά στην εφημερίδα μας.

Ο άλλος συνεργάτης μας, ο Θόδωρος Δημητριάδης, είναι επίσης γνωστός από τις αναρτήσεις του στην εφημερίδα μας. Υπηρέτησε στο Πρακτορείο της Τράπεζας Ελλάδος μέσα στην Εφορία στη Μύρινα επί 10 χρόνια (1986-1996) και έχει εκδώσει κι έναν τουριστικό οδηγό για τη Λήμνο και τα χωριά της με 138 σελίδες και έγχρωμες φωτογραφίες στα ελληνικά και τα Αγγλικά (το αγγλικό βιβλίο διατίθεται δωρεάν από τον ραδ. Σταθμό μας).

Το καλοκαίρι από το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ μεταδίδουμε και μια σειρά ηχογραφημένων εκπομπών του με τίτλο ΨΑΡΑΔΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.

Τους ευχαριστούμε και τους δυο, όπως και τον άλλον, τον Θεόδωρο Μπελίτσο, που με ο συγγραφικό του έργο έχει αναδείξει την ιστορία και λαογραφία του νησιού μας.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης και της επιστήμης του νησιού είναι και ο γλύπτης Θεόδωρος Ιωάννου.

Οι Θοδωρήδες γιορτάζουν άλλες δυο φορές, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου. Η εορτή των Αγίων Θεοδώρων είναι κινητή γιορτή η οποία, όπως οι περισσότερες κινητές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα. Γιορτάζεται πάντα μέρα Σάββατο και συγκεκριμένα το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και ως ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων.

Μάλιστα, άγνωστο γιατί, σε κάποιες περιοχές οι ανύπαντρες κοπέλες συνήθιζαν να βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους κόλλυβα την ημέρα των Αγίων Θεοδώρων, πιστεύοντας ότι θα δουν στον ύπνο τους αυτόν που θα παντρευτούν.
Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή, τα κόλλυβα που μοιράζονται των Αγίων Θεοδώρων συνδέονται με ένα θαύμα που έκανε ο ίδιος ο Άγιος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την προβυζαντινή περίοδο, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός, που ήταν εναντίον της νηστείας που έκαναν οι χριστιανοί, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών διέταξε να εξαφανιστούν από την αγορά όλα τα τρόφιμα για να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες.

Τότε ο Άγιος Θεόδωρος φέρεται πως παρουσιάστηκε σαν όραμα στον τότε πατριάρχη και του αποκάλυψε το νοσηρό σχέδιο του αυτοκράτορα, λέγοντας του ότι οι χριστιανοί πρέπει να φάνε κόλλυβα αντί για οτιδήποτε άλλο.
Έτσι καθιερώθηκε το πρώτο Σάββατο των Νηστειών οι πιστοί να προσφέρουν κόλλυβα, κάτι σαν ψυχοσάββατο δηλαδή.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων κατά τη διάρκεια ενός λιμού στην περιοχή της αρχαίας Γαλατίας, τάισε τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης με κόλλυβα. Από τότε καθιερώθηκε το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του, να μοιράζονται κόλλυβα στις εκκλησίες, ενώ σε κάποιες περιοχές καθιερώθηκε επίσημα ως ψυχοσάββατο.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button