Περιοδικό

Τζάνερα, το φρούτο της Λημνου !

Συμπληρωματικά στο χθεσινό θέμα μας  για τα κορόμηλα, δηλαδή τα Τζάνερα όπως τα λέμε εδώ,  η Καιτη Σαπέρα μας καταθέτει  και τα εξής:  

Τα τζάνερα είναι φρούτο από τα πολύ πρώιμα του καλοκαιριού Μάιο με Ιούνιο μαζί με τα μούρα, θυμάμαι οτι τα σχολεία δεν είχαν κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές όταν εξορμούσαμε στις γνωστές για τον ωραίο τους καρπό τζάνεριές και σπιτο νοικοκυραίοι φαντάζονταν διάφορους τρόπους για να μας αποτρέψουν.
Μια εξαιρετικής ποιότητας τζανεριά που έκανε πράσινα, γλυκά και μεγάλα τζάνερα υπήρχε τη δεκαετία του εξήντα στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μονόπετρο αλλά εκεί μόνο λίγα θαρρετά ριψοκίνδυνα αγόρια πήγαιναν για συγκομιδή και μετά μοίραζαν και στους υπόλοιπους.
Η μητέρα μου χρησιμοποιούσε τα τζάνερα στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
Εβαζε μία στρώσει πράσινα ξινά τζάνερα πάνω από τα ντολμαδάκια που έβραζαν μαζί με το υπόλοιπο φαγητό, φυσικά από την τζανεριά μας που διαχρονικά υπήρχε ένα τέτοιο δέντρο στην αυλή, και η γεύση που έπαιρναν τα ντολμαδάκια ήταν απίθανη ούτε λεμόνι ούτε άλλο πρόσθετο.
Το εφαρμόζω και εγώ στην εποχή τους.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button