Απόψεις

Βαλάνες, ενα “γκουρμέ” φαγητό της Λημνου που πρέπει να προωθηθεί! Η αρχή εγινε…

Οι Βαλάνες,  αυτό το τοπικό ζυμαρικό άμεσης παρασκευής,    με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  της  ζύμης  από τα πλούσια σε γεύση  στάρια  Λήμνου και βεβαίως  πασπαλισμένες με μελίχλωρο τυρί και περιχυμένες   με μούστο (πετιμέζι),  ήταν ένα από τα πιο συχνά, γευστικά,  εδέσματα της αγροτικής οικογένειας της Λήμνου.

Οι Βαλάνες σήμερα πέρασαν,  σε κάποιο βαθμό,  στο τουριστικό  μενού της Λήμνου όμως ακομη παραμένουν  σχετικά άγνωστες και δυσεύρετες  στην τοπική τουριστική κουζίνα του Νησιού.

Οι  βαλανες,  όπως  παρασκευάστηκαν  για   λόγους εκπαιδευτικούς απο  τους καταρτιζόμενους  Μάγειρες του Δ.ΙΕΚ Λήμνου με δάσκαλο τον Λημνιό  σεφ Ηλια Κελεμένη και η παρουσίαση τους  μέσα απο μια σειρά φωτογραφίες του Δ.ΙΕΚ,   τις οποίες δημοσιεύουμε,  καθίστανται   ένα αντάξιο με τα φλωμάρια τοπικό προϊόν !

Οι βαλάνες πασπαλισμένες με το μελίχλωρο,  ή και το Καλαθάκι,  περιχυμένες με μούστο κατατάσονται   σε ένα είδος γκουρμέ  φαγητό  της Λημνου.

Προσέξτε τη  φωτογραφία με τον Σεφ Ηλια Κελεμενη με τη “αγάπη”,  ιεροτελεστικά,     περιχύνει τις βαλάνες με το μελίχλωρο,  με Μούστο. Αυτή η εικόνα πρέπει να μεταφερθεί στον Πελάτη.

Οι Μάγειροι, οι οποίοι  θα αποφοιτήσουν από το Δ.ΙΕΚ Λήμνου να μην ξεχάσουν,   όταν πιάσουν  δουλειά στα τοπικά εστιατόρια,   αυτή τους  την  Εμπειρία,  όπως απεικονίζεται  στις φωτογραφίες που παραθέτουμε.

Η διευθύντρια  του Δ.ΙΕΚ Λήμνου, Ιουλία Λυγδά, θα πρέπει να αισθάνεται  ικανοποιημένη για τους συμμετέχοντας συνεργάτες της και περήφανη  που ακομη μια πρωτοβουλία της δημιουργεί τέτοιες προοπτικές !

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button