2025
Ανακοινώσεις

WWF: Οι παραλίες μας “πνίγονται”  στα αποτσίγαρα, πλαστικά καπάκια, κομμάτια φελιζόλ, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, κ.ά. Διαβάστε να δείτε νούμερα! .

Ελληνικές και μεσογειακές παραλίες “πνίγονται”    στα πλαστικά                                                                                

Έκθεση του προγράμματος “Υιοθέτησε μια παραλία” καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της παράκτιας ρύπανσης σε Ελλάδα και Μεσόγειο.

Τα αποτσίγαρα αποτελούν το No1  πλαστικό σκουπίδι στις ελληνικές παραλίες.

 

 WWF : Δελτίο Τύπου                                                          Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την τριετή έκθεση του προγράμματος παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης “Υιοθέτησε μια παραλία” για την περίοδο 2021-2024 δείχνουν ότι οι παραλίες στην Ελλάδα “πνίγονται” κυριολεκτικά στα πλαστικά απορρίμματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, τα συνολικά απορρίμματα που καταγράφηκαν στο διάστημα των τριών αυτών ετών, φτάνουν τα 298.000 ανά 100 μέτρα, σε σύνολο 192 παραλιών της χώρας. Συμπερασματικά, καμία από τις παραλίες που “υιοθετήθηκαν” από εθελοντικές ομάδες ανά τη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος, δεν καλύπτει το ελάχιστο κριτήριο των 20 απορριμμάτων ανά 100 μέτρα για να θεωρηθεί “καθαρή”, όπως ορίζεται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Αξίζει να σημειωθεί πως το συντριπτικό ποσοστό των απορριμμάτων αυτών είναι πλαστικά (83%) και συγκεκριμένα πρόκειται για είδη, όπως αποτσίγαρα, πλαστικά καπάκια, κομμάτια φελιζόλ, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, κ.ά.

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρόγραμμα «επιστήμης των πολιτών» (citizenscience), που βασίζεται στην πολύτιμη βοήθεια ομάδων πολιτών που εκπαιδεύονται από στελέχη του WWF στη διαδικασία παρακολούθησης και ολοκληρωμένης καταγραφής των απορριμμάτων. Υλοποιείται στη χώρα μας από το 2021, και έως σήμερα, έχει καταφέρει να κινητοποιήσει 173 εθελοντικές ομάδες σε όλη τη χώρα που “υιοθέτησαν” συνολικά 192 παραλίες και υλοποίησαν 434 δράσεις συλλογής και καταγραφής απορριμμάτων.

Το 2023, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε Τουρκία και Τυνησία, με τη βοήθεια των εθνικών γραφείων του WWF στις συγκεκριμένες χώρες, ενώ το 2024, ακόμα μια μεσογειακή χώρα, η Ιταλία, προστέθηκε στην πρωτοβουλία. Με αφορμή την πρώτη επέκταση του προγράμματος σε Τουρκία και Τυνησία, η φετινή έκθεση περιλαμβάνει επιπλέον, ετήσια απολογιστικά δεδομένα για την παράκτια ρύπανση και για τις δύο αυτές χώρες (2023-2024), προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος σε αυτά τα τμήματα της Μεσογείου.

LimnosNea.gr : Η Φωτογραφία ειναι από παλιότερη δράση καθαριότητας παραλίας της Λημνου !

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button