ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

“Υφαρπαγή” των Δημοτικών Ιαματικών Πηγών, σε μας τα Θέρμα

Επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό, κα Σοφία Ζαχαράκη, απέστειλε σήμερα ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα το απαράδεκτο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις ιαματικές πηγές της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ιδρύεται ο “Οργανισμός για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων”, που θα έχει ως αρμοδιότητα την τουριστική ανάπτυξη και την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με σκοπό την ανάπτυξη του ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού. Προβλέπεται επίσης η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με τον τίτλο «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)», της οποίας το 80% του μετοχολογίου θα ανήκει στον Υπουργό Τουρισμού και το 20% στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα των δήμων να εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις των θερμών πηγών τους.

Στην επιστολή του, ο Γιάννης Μπουρνούς τονίζει, ότι η σύσταση της ΙΠΕ Α.Ε. όχι μόνο απέχει πολύ από την αναγκαία στήριξη των δήμων για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των θερμοπηγών, αλλά κατά πρωτοφανή και εκβιαστικό τρόπο μεθοδεύουν την υφαρπαγή δημοτικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων.

Στο Νομό Λέσβου, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στη Λουτρόπολη Θερμής, που ανήκουν ιδιοκτησιακά στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΣΑΥ), και η χρήση τους έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα θερμά λουτρά του Κόλπου Γέρας που ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης, του Πολιχνίτου, του Λισβορίου και της Εφταλούς που υπάγονται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και της Μύρινας στο Δήμο Λήμνου.

Πρακτικά, η εν λόγω εταιρεία (ΙΠΕ Α.Ε.) θα μπορεί να απαιτεί και να πετυχαίνει την παραχώρηση από τους δήμους της χρήσης των δικών τους Λουτροπόλεων και θερμών λουτρών, εφόσον το γεωθερμικό ρευστό (το θερμό νερό) ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας και η χρήση του παραχωρείται στους δήμους κατόπιν συγκεκριμένων διαδικασιών.

 

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να στηριχθούν οι δήμοι, ώστε να ολοκληρώσουν την αναγνώριση των θερμών πηγών τους και να προχωρήσουν στις άδειες λειτουργίας, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με προωθούμενες διατάξεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φωτογραφικές και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητά τους.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς, στηρίζοντας πλήρως τις δίκαιες διαμαρτυρίες των δήμων του Νομού Λέσβου, ζητά από τον Υπουργό Τουρισμού να αποσύρει άμεσα τα επίμαχα άρθρα (7 έως 14) του Σχεδίου Νόμου και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος με τους δήμους που έχουν θερμά λουτρά, με απώτερο σκοπό την στήριξή τους, προκειμένου οι ίδιοι οι δήμοι να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους.

24/2/21

Γιάννης Μπουρνούς

Βουλευτής Ν. Λέσβου

Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button