Περιοδικό

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Νορβηγία

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Νορβηγία

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Η Νορβηγία είναι η χώρα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το ηλεκτρικό Audi e-tron βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων στη Νορβηγία για το 2020. Πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα, καθώς στην μόλις 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων σκανδιναβική αυτή χώρα η αγορά αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα δυναμική, με περισσότερες από 140.000 πωλήσεις νέων αυτοκινήτων πέρυσι, από τα οποία σχεδόν 77.000 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, με 9.227 από αυτά να είναι e-tron.
Η Νορβηγία την χρονιά που πέρασε έγινε η χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο με ετήσιες πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ξεπέρασαν τα βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα και υβριδικά.

Οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία το 2020 αποτέλεσαν το 54,3% των συνολικών ταξινομήσεων, ενώ το 2019 αντιπροσώπευαν το 42,4% και μία δεκαετία πριν, μόλις το 1%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα, που το 2011 αποτελούσαν το 75,7% των συνολικών πωλήσεων, το 2020 περιορίστηκαν μόλις στο 8,6%.

 

Οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανήλθαν στο 66,7% της συνολικής αγοράς, κορυφαία επίδοση των τελευταίων χρόνων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την νορβηγική αγορά αυτοκινήτου, οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων φέτος θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και αναμένεται να αποτελέσουν περισσότερο από το 65% της αγοράς.

Η Νορβηγία είναι μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Εντούτοις έχει αποφασίσει και, φιλοδοξεί μέχρι το 2025 να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, με την αγορά αυτοκινήτου να μετασχηματίζεται μέχρι τότε σε αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων.

 

Πάντως, να σημειώσουμε ότι η Νορβηγία είναι υπεραυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί έχει πάρα πολλά υδροηλεκτρικά εργοστάσια που κινούνται με υδατοπτώσεις. Και το ρεύμα είναι πάμφτηνο – όπως για παράδειγμα είναι πάμφτηνο το πετρέλαιο στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Όταν κι εμείς, κάποτε με χρόνια και καιρούς, βγούμε από τη χρεοκοπία, όταν θα καθορίσουμε ΑΟΖΑ και αρχίσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων που έχουμε, τότε θα είναι και σε μας εύκολο να αγοράζουμε το ρεύμα για τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button