Περιοδικό

5 μέρες στη Λήμνο!  Που θα πάνε,  τι θα δούνε. (Είναι ήδη εδώ!)   Να τι προτείνεται !  

5 μέρες στη Λήμνο!  Που θα πάνε,  τι θα δούνε. Να τι προτείνεται !

Πασχαλινή εκδρομή στη Λήμνο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

ΠΕΜΠΤΗ 02/05: ΑΘΗΝΑ – ΛΗΜΝΟΣ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Λήμνο. Άφιξη στο αεροδρόμιο “Ήφαιστος”  της Λήμνου  και κατευθυνόμαστε προς τη Μύρινα. Eγκατάσταση στο κεντρικό ξενοδοχείο μας DIAMANTIDIS HOTEL 4* kαι ελεύθερος χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με πρωτεύουσα του νησιού την Μύρινα.  Ξεκούραση και το βράδυ πεζοί θα μεταβούμε στην Αγία Τριάδα για να παρακολουθήσουμε τη Λειτουργία των 12 Ευαγγελίων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/05: ΜΥΡΙΝΑ

πρωινό στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με πρωτεύουσα του νησιού την Μύρινα (μαζί με τους ταξιδιώτες που έρχονται στις 3/5). Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί και το κεντρικό λιμάνι της Λήμνου. Αν και είναι το κύριο αστικό και εμπορικό κέντρο της Λήμνου, καταφέρνει να διατηρεί τη γραφικότητα, την ιστορικότητα και την ομορφιά που απέκτησε σταδιακά μέσα στους πολλούς αιώνες της ύπαρξής της.  Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ίδρυση της Μύρινας ανάγεται στο 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ., εποχή που στη Λήμνο κυριαρχούσαν οι Μινύες. Η πόλη κατοικήθηκε πριν την εποχή του χαλκού και θεωρούνταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του νησιού μαζί με την Ηφαιστία. Οφείλει το όνομά της στη μυθική Μύρινα, κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα, που αργότερα έγινε σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, Θόαντα. Μέχρι και την έλευση της Τουρκοκρατίας, ονομαζόταν Κάστρο, λόγω του επιβλητικού κάστρου που την περιστοιχίζει, ένα όνομα που χρησιμοποιείται από τους ντόπιους μέχρι και σήμερα.  Ο βράχος στον οποίο χτίστηκε το κάστρο χωρίζει φυσικά τη Μύρινα σε δύο γειτονιές: τον Ρωμαίικο Γιαλό και τον Τούρκικο Γιαλό ή αλλιώς Λιμάνι.  Θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα εκπληκτικά αρχοντικά της Μύρινας που κατασκευάστηκαν από εύπορους Λημνιούς Αιγυπτιώτες και διατηρούν αναλλοίωτη την ομορφιά, τη γραφικότητα και την παλιά τους αίγλη. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, καφέ και γεύμα (έξοδα ατομικά). Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και το βραδάκι παρακολούθηση του Επιταφίου, στην Αγία Τριάδα με θέα το υπέροχα φωτισμένο κάστρο να ομορφαίνει κάθε βήμα της διαδρομής μας.  

3η ΜΕΡΑ

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 04/05: ΠΟΛΙΟΧΝΗ – ΜΟΥΔΡΟ – ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ – ΚΑΒΕΙΡΙΟ – ΚΟΤΣΙΝΑ

μετά το πρωινό μας, ξεκινάμε την εκδρομή μας στο ανατολικό κομμάτι του νησιού και επισκεπτόμαστε την Πολιόχνη, που θεωρείται η αρχαιότερη ευρωπαϊκή πόλη. Σύμφωνα με την ιστορία, όταν υπήρχε κάποιο ζήτημα σχετικά με την πόλη, οι κάτοικοι της Πολιόχνης συγκεντρώνονταν σε ένα χώρο με λίθινα έδρανα για να πάρουν αποφάσεις. Αυτό τον χώρο οι αρχαιολόγοι τον ονόμασαν ‘Βουλευτήριο’ και θεωρείται η αρχαιότερη κατασκευή όπου μαζεύονταν οι άνθρωποι για να συζητήσουν τα προβλήματα του τόπου τους. Συνεχίζουμε για την παλιά πρωτεύουσα της Λήμνου, τον Μούδρο. Εκεί βρίσκεται ένα απολιθωμένο δάσος ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και ο κόλπος του Μούδρου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της χώρας. Πλήρως εξοπλισμένη πόλη με υποδομές, ταβέρνες και καφετέριες είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του. Στα γραφικά δρομάκια θα συναντήσετε παραδοσιακά κτίρια και τις εκκλησίες της Ευαγγελίστριας και των Ταξιαρχών, ενώ θα επισκεφθούμε το καλοβαλμένο διατηρημένο συμμαχικό νεκροταφείο. Στη συνέχεια στάση στο χωριό Κοντοπούλι, ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του νησιού, για να επισκεφθούμε το Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε ένα παραδοσιακό αποστακτήριο «λακαριό», οπού θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ντόπιο ούζο και ρακί σε συνδυασμό με εκλεκτά μεζεδάκια, ενώ παράλληλα θα μας συντροφεύει ένα βίντεο, που θα προβάλλει όλη τη διαδικασία παραγωγής του ούζου/ρακί. Επόμενη επίσκεψη στον ιερό χώρο των Καβείρων, στο ακρωτήρι Χλόη της Λήμνου, απέναντι ακριβώς από το Καβείριο της Σαμοθράκης και σε απόλυτη τριγωνική διάταξη με το αντίστοιχο ιερό της Ίμβρου. Στη θέση αυτή το τοπίο είναι άγριο και εντυπωσιακό και προκαλεί δέος στους ανθρώπους που στέκουν αντιμέτωποι με τις αθάνατες δυνάμεις της Φύσης και του Θεού. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το χωριό Κότσινα. Στην όμορφη διαδρομή μας,  θα  περάσουμε από την  Αλυκή, η οποία ήταν για αιώνες η κύρια πηγή αλατιού για τους κατοίκους, που συγκεντρώνονταν από όλο το νησί για να συλλέξουν το πολύτιμο αλάτι. Σήμερα στην περιοχή μπορεί κανείς να παρατηρήσει εκατοντάδες είδη πουλιών που την χρησιμοποιούν ως στάση για το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης, ενώ στην Αλυκή  έχει παρατηρηθεί ένα από τα μεγαλύτερα σμήνη ροζ φλαμίνγκο στην Ελλάδα. Φθάνοντας στον Κότσινα, εδώ όπου έχουν απομείνει λίγες ψαροκαλύβες και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στη θέση που άλλοτε βρισκόταν μια ισχυρή Βυζαντινή Πολιτεία. Η νέα πόλη του Κότσινα οχυρώθηκε με Κάστρο που φτιάχτηκε μάλλον από τους Ενετούς για να προστατεύονται από της ληστρικές επιδρομές των πειρατών, αλλά και των κατά καιρούς επίδοξων κατακτητών. Στο λόφο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κότσινα εξορυσσόταν από τα αρχαία χρόνια ένα είδος πηλού που είχε γίνει γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και ονομαζόταν «ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ». Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης στον Μητροπολίτικο ναό Αγίας Τριάδος και ακολουθεί Αναστάσιμο Δείπνο σε ταβέρνα της περιοχής.

4η ΜΕΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 05/05: ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ – ΤΣΙΜΑΝΤΡΙΑ

χΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ Πρωινό στο ξενοδοχείο και διερχόμενοι από το όμορφο παλιό χωριό Κοντιά με τους μύλους στους λόφους του και τα καλοχτισμένα σπίτια, φτάνουμε στη Νέα Κουτάλη, την πατρίδα πολλών προσφύγων από την Μικρά Ασία και της οικογένειας του ξακουστού Κουταλιανού, κτισμένο στην πλαγιά ενός πευκόφυτου λόφου. Κτίστηκε το 1926 από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κούταλη της Προποντίδας, κουβαλώντας μία μακραίωνη ναυτική παράδοση, της οποίας αποδείχθηκαν άξιοι συνεχιστές, όταν για δεκαετίες απ’ τη νέα τους πατρίδα όργωναν την Μεσόγειο ως σφουγγαράδες. Αργότερα θα μεταβούμε στο παραδοσιακό χωριό Τσιμάντρια για το Πασχαλινό μας γεύμα. Επιστροφή το απόγευμα στη Μύρινα και χρόνος ελεύθερος. 

5η ΜΕΡΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 06/05: ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΜΥΡΙΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΚΩΝ ΑΧΙΛΑΔΕΛΛΗΣ -ΣΑΡΔΕΣ – ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΤΟΠΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε τη μέρα μας με πεζή επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Μύρινας και στο παραδοσιακό τοπικό Λημνιακό εργαστήριό Αχιλαδέλλης με ντόπια γλυκά από το 1945 (έξοδα ατομικά). Αργότερα, κατευθυνόμαστε προς το γραφικό χωριό Σαρδές. Το παραδοσιακό χωριό, με τους παλιούς φημισμένους λυράρηδες, βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού, στην ενδοχώρα, χτισμένο στις βόρειες παρυφές του επιβλητικού βουνού Σκούρκα. Στο πιο ψηλό σημείο το χωριού, με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου. Αναγέρθηκε το 1852 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, ενώ η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή πρόσοψη και τα δυο καμπαναριά, τον καθιστούν ξεχωριστό από την πρώτη κιόλας ματιά. Η περιοχή φημίζεται για  το θυμαρίσιο μέλι που θεωρείται το καλύτερο της Λήμνου αλλά και για τα ταβερνάκια με σπεσιαλιτέ το κυνήγι και τα ντόπια κρεατικά. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα (έξοδα ατομικά). (Οι ταξιδιώτες μας που αναχωρούν στις 06/05 θα μεταβούν στο αεροδρόμιο για την πτήση (αναχώρηση 17:55) της επιστροφής τους) ενώ οι υπόλοιποι θα πάμε στο χωριό Καλλιόπη όπου θα παρακολουθήσουμε τις τοπικές ιπποδρομίες που με λαμπρότητα γιορτάζουν οι κάτοικοι προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Μετά από αυτή την μοναδική εμπειρία και αφού βγάλουμε τις φωτογραφίες μας, θα επιστρέφουμε στην Μύρινα και στο ξενοδοχείο μας. Ξεκούραση και ελεύθερος χρόνος για βόλτα και καφέ. 

6η ΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 07/05: ΛΗΜΝΟΣ – ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο, όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής για την Αθήνα, αφήνοντας πίσω με τις απίστευτες εικόνες γαλήνης και ομορφιάς του νησιού.

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button