Περιοδικό

Όχι στο Κυνήγι του Προστατευμένου Ελαφιού της Ρόδου

Όχι στο Κυνήγι του Προστατευμένου Ελαφιού της Ρόδου/Δελτίο Τύπου

Σφοδρές και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από εκατοντάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες, φιλόζωους και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία της άγριας ζωής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την κάθετη διαμαρτυρία τους στο ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του ελαφιού Dama dama ή Πλατώνι απο προστατευόμενο είδος, σε επιβλαβές είδος με σκοπό το κυνήγι του.

Είμαστε μάρτυρες μιας ακόμη προσπάθειας να αποχαρακτηριστούν προστατευόμενα είδη ώστε να μπορούν να κυνηγηθούν νόμιμα, δεδομένου ότι παράνομα κυνηγιούνται ούτως ή άλλως αφού οι έλεγχοι είναι περίπου ανύπαρκτοι. Το ίδιο συμβαίνει και στη Ρόδο, όπου με πρόσχημα τροχαία ατυχήματα  και καταστροφές καλλιεργειών, που εικάζεται ότι έχουν προκληθεί από τα ελάφια ο  Δήμος Ρόδου αποφάσισε τη  σύσταση Επιτροπής με στόχο την επεξεργασία πρότασης που θα κατατεθεί στην Κεντρική Διοίκηση,  η οποία θα περιλαμβάνει την εξαίρεσή τους από τα προστατευόμενα είδη ώστε να επιτραπεί το κυνήγι τους.

Προφανώς οι κύριοι της δημοτικής αρχής δεν θυμούνται τι συνέβη με παράγοντα της περιφέρειας το 2016 όταν είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση και φυσικά και τότε είχαμε παρέμβει. Να σημειωθεί ότι αυτά γίνονται δύο μήνες σχεδόν από την επίσκεψη στη Ρόδο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για το θέμα των ελαφιών και των καλλιεργειών στην οποία ανακοινώθηκε σειρά μέτρων όπως δημιουργία ομβροδεξαμενών, τοποθέτηση περιφράξεων, δημιουργία ανοιχτού φράχτη, δημιουργία πάρκων ελαφιών, 100% επιδότηση των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων (χαμηλής τάσης) φραχτών κτλ χωρίς να υπάρχει εκτίμηση του προβλήματος και στη συνέχεια δέσμη δράσεων από τους ειδικούς επιστήμονες. Φυσικά σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί παρόλο που έχει εγκριθεί κονδύλι 500.000 € .

Τόσο σοβαρές αποφάσεις για την βιοποικιλότητα δεν μπορούν να παρθούν χωρίς να έχουν προηγηθεί έρευνες, μελέτες και οδηγίες από ειδικούς επιστήμονες και φορείς καθώς σε κάθε απόφαση πρέπει να υπάρχει επιστημονικη τεκμηρίωση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, καθώς δεν έχουν καν παρουσιαστεί αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των ελαφιών. Είναι άγνωστο για το κατά πόσο οι καταστροφές οφείλονται στα ελάφια ή στα ανεπιτήρητα εκτρεφόμενα αιγοπρόβατα και γουρούνια, ο συνολικός αριθμός των οποίων σύμφωνα με την εκτίμηση του Δημάρχου ξεπερνάει τα 55 με 70 χιλιάδες ζώα.


Ας σημειωθεί ότι τον Μάη του 2021, ανατέθηκε μελέτη  με τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ DAMA DAMA – ΠΛΑΤΩΝΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ», από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου! Από τη μια δηλαδή η Πολιτεία μελετά την προστασία του είδους και από την άλλη τον αποχαρακτηρισμό και το κυνήγι του. Στο σχέδιο δράσης που δόθηκε για διαβούλευση τον Νοέμβρη του 2021, σαφώς αναφέρονται οι κίνδυνοι που απειλούν το πλατώνι (ελάφι της Ρόδου), μεταξύ των οποίων και η λαθροθηρία.  Επίσης αναφέρεται το γεγονός ότι υπάρχουν 44 χιλιάδες καταγεγραμμένα αιγοπρόβατα,  ότι “η σχέση των αγροτικών ζώων με τα πλατώνια είναι έντονα ανταγωνιστική, όσον αφορά την τροφή, το νερό και τη χρήση κοινού ενδιαιτήματος” και ότι  “κρίνεται απαραίτητος ο υπολογισμός της βοσκοϊκανότητας του νησιού, αλλά και η καταμέτρηση του πληθυσμού του ελαφιού για να τεθούν σαφείς στόχοι διατήρησης για το είδος”. Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ο Δήμος Ρόδου ακολουθεί την πεπατημένη που οδηγεί στην  εξαφάνιση των ειδών και της βιοποικιλότητας. Επιλέγει την υπερβόσκηση και το κυνήγι, αντί για τη διάσωση ενός σπάνιου είδους ελαφιού..


Όμως το πλατώνι της Ρόδου,(επιστημονική του ονομασία είναι Dama dama περιλαμβάνει δύο υποείδη) θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του. Στην είσοδο του λιμανιού της πόλης της Ρόδου, αγάλματα του ελαφιού κοσμούν τώρα την τοποθεσία όπου κάποτε βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου.

Τα ελάφια αυτά λέγεται ότι εισήχθησαν στη Ρόδο κατά τη νεολιθική εποχή και είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. θεωρείται προστατευόμενο τρωτό είδος  και προστατεύεται ήδη από το 1969 με Προεδρικό ∆ιάταγμα, που ορίζει ότι η σύλληψη, η κράτηση και η θανάτωσή του αποτελούν παράνομες δράσεις. Το 2005, το ελάφι της Ρόδου βρέθηκε να είναι γενετικά διαφορετικό από όλους τους άλλους πληθυσμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σημερινός πληθυσμός της Ρόδου είναι μοναδικός και θα πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) (Masseti and Mertzanidou, 2008).

Η εξέλιξη της βιοποικιλότητας στα φυσικά συστήματα καθοδηγείται από διάφορους παράγοντες, τόσο περιβαλλοντικούς όσο και βιοτικούς. Ο πληθυσμός χερσαίων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία σε βάθος χρόνου, έχει μειωθεί κατά περίπου 42 % την τελευταία δεκαετία. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ωθήσει τον πλανήτη στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών, με ένα εκατομμύριο είδη να απειλούνται με εξαφάνιση. Από το 1970 έως το 2014, ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60 %. Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου 100-1 000 φορές ταχύτερος από αυτόν της εποχής πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβάν εξαφάνισης μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ν είναι φανερή η ανικανότητα  της πολιτείας να αποζημιώσει τους αγρότες και να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα. Αν όμως η ανικανότητα του ανθρώπινου είδους να συμβιώσει με άλλα ζώα και να προστατεύει κατάλληλα τα όποια περιουσιακά του στοιχεία και η εκτεταμένη λαθροθηρία του ελαφιού καταλήγουν σε προσπάθεια νομιμοποίησης της   δήθεν “ελεγχόμενης” δολοφονίας του ελαφιού, τότε έχουμε αποτύχει για ακόμα μία φορά ως άνθρωποι, ως κράτος, ως πολιτισμός.

Ζητούμε να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση το κυνήγι του ελαφιού και να λάβετε μέτρα για τη προστασία του πληθυσμού του, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να καταγγείλουμε τις ενέργειες αυτές στις αρμόδιες Αρχές εντός και εκτός Ελλάδας. 

Σεβαστείτε τη ζωή!

Υπογράφουμε το αίτημα για ολική κατάργηση κυνηγιού

https://secure.avaaz.org/…/Elliniki_Kyvernisi…/…


Πηγές

https://pfpo.gr/na-epitrapei-kunigi-prostateuomenon…/

https://www.rodiaki.gr/article/475859/sfodres-antidraseis-gia-to-endexomeno-toy-elegxomenoy-kynhgioy-elafiwn-sth-rodo

Μερτζανίδου, Δέσποινα (2010, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)), Οικολογία και γενετική ποικιλότητα του πλατωνιού (Dama dama) στη Ρόδο

https://dasarxeio.com/2022/04/30/111525/

https://www.ertnews.gr/…/dimarchos-rodoy-na-epitrapei…/

https://eunis.eea.europa.eu/species/11260

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5520134/

https://academic.oup.com/biolinnean/article/93/4/835/2701263?login=true

https://www.mdpi.com/2076-2615/3/4/978

https://www.iucnredlist.org/species/42188/10656554

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button