ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Αυθόρμητα “μπράβο !” με τα χειροκροτήματα !

Απο έκπληξη σε έκπληξη πάμε,  μέρα με τη μέρα,   καθώς αναπτύσσεται το φετινό 1ο Κoύrnos Festibal  Λημνου !

Αυτή τη φορά,  την 5η μέρα,  ήταν στο Παλιό Πεδινό. Στην ευρύχωρη και χαμηλή, εκτος απο τον πανύψηλο  πλάτανο,  πλατεία του εγκαταλειμμένου στο τέλος της 10ετιας του 1960 σεισμόπληκτου, τότε,  χωριού  η ανάγνωση ενός πλούσιου  στιχουργήματος του Β. Μανή  για τα γεγονότα της Ήττας  Ντροπής, όπως χαρακτηρίστηκε,   του 1897, πήρε  άλλες διαστάσεις   και από τον τόπο και τον  τρόπο που παρουσιάστηκε.Ο τίτλος ειναι “Ο ψευτοπόλεμος του 1897”

Ήταν η ανάγνωση κειμένου με στίχους τύπου Σουρή, απο τον Μάριο Χατζηπροκοπιου,  που ήταν καταπληκτικός και η λέξη ανάγνωση δεν ταιριάζει  καθόλου στην περίπτωση του, ούτε όμως και  η λέξη παράσταση… Την απάντηση σε αυτό μου το Δίλημμα  την πήρα , όταν ρώτησα την Αναστασία (Κότσαλη) αν ο Μάριος είναι  Ηθοποιός,   ότι ο Μαριος είναι Ραψωδός !

Αρχαία  αναφορά για τα άτομα εκείνα  που σε θέατρα και πλατείες  απάγγειλαν τις Ραψωδίες από τα Ομηρικά Επη και όχι μόνο.

Την  ωρα που τον άκουγα και τον έβλεπα στην Πλατεία του Πεδινού  πέρασε απο το μυαλό μου η σκέψη  αυτής της Αρχαίας πρακτικής…

Για τους δυο άλλους συντελεστές, συγγραφέα και μουσικό,  καταφεύγω στην περιγραφή της ανακοίνωσης αυτής της Εκδήλωσης,  προσθέτοντας όμως την προσωπική μου εμπειρία για τον Μουσικό της Παράστασης ότι είναι εκπληκτικός συνθέτης και εκτελεστής.

Τα  “μπράβο”  που τόσο αυθόρμητα ακούστηκαν μαζι με τα χειροκροτήματα στο τέλος της παράστασης βάζουν τη σφραγίδα στη  δική μου υπογραφή.   Η.Κ.

” Μία όχι ευρέως γνωστή αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων θα αναδειχθεί μέσα από το φεστιβάλ: ο συγγραφέας Β. Μανής (1876-1919), σύγχρονος του Σουρή και τακτικός συνεργάτης του σατιρικού περιοδικού «Σκριπ», έζησε από κοντά, ως υπίατρος, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Υπάρχει μια τραγική διάσταση στην περίπτωση του Μάνη: αυτοκτόνησε όταν ξεκίνησε η πρώτη ελληνική υποχώρηση και οι σφαγές στο Αϊδίνι. Η μοίρα του μοιάζει συνυφασμένη με τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της Λήμνου στον εικοστό αιώνα.

Η εκδήλωση με θέμα τον Μανή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Τίτλος της, «Ο ψευτοπόλεμος». Πρόκειται για μουσικoθεατρική performance από τον Γιάννη Αναστασάκη, κιθαρίστα – δημιουργό των Jam Pedals και εμπνευστή του project «Sound of colors» με μουσικούς όπως οι Arve Henriksen, Eivind Aarset, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Σιγανίδης κ.ά. ”

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button